A 20. század egyik legnagyobb régészeti szenzációjának számított, amikor 1922-ben feltárták Tutanhamon fáraó sírját, mellette ugyanis – a személyes használati- és dísztárgyai mellett – temérdek alapanyagot, a többi között datolyát, szőlőt, dinnyét, árpát, búzát rejtő kosarakat is találtak. A Főmenü – Történelmi fogások című műsor szakértője, Vukics Adrienn régész-muzeológus, az Aquincumi Múzeum munkatársa azt is megosztotta a nézőkkel, hogy Egyiptom híres volt búzatermesztéséről és tőlük származik a kelesztési eljárás is. Kiderült, akkoriban luxuscikknek számított a szarvasmarha és a bor, amelyet nemcsak szőlőből, hanem fügéből, datolyából és gránátalmából is készítettek.
E történelmi kiindulópont után Széll Tamás a Duna Főmenü című gasztroműsorának történelmi fogásokat bemutató legutóbbi epizódjában egyiptomi fogást tálalt, olyat, amely akár egy fáraó asztalára is kerülhetett.

Az Aquincumi Múzeumban felállított konyhában bőrük alatt megtöltött galambok készültek. „A töltelék hasonlít egy feljegyzett egyiptomi receptúrához, amelyben a tejtermékhasználat és a fűszerezés szinte ugyanez volt” – mondta a Michelin-csillagos séf, miközben apróra vágott csirkemellhez tejszínt, tojást adagolt, az így kapott lágy krémmel pedig megtöltötte a sütőben, majd később serpenyőben pirított szárnyasokat. A húsételhez – egyiptomi fűszerezéssel – mandula, tök- és fenyőmag felhasználásával köretet állított össze, kiegészítve a galambhús vadas, pörköltes ízéhez passzoló pirított-párolt édesköménnyel és sütőtökkel. Mindehhez mángold, pak choi, fodros kel és bor is került. A dresszing sem maradhatott el, amelyhez Széll Tamás narancs és citrom levét, mustármagot, mézet és olívát használt.
Az egyiptomi fogás pontos elkészítése, Széll Tamás konyhai trükkjeivel együtt újranézhető a műsor Médiaklikk-oldalán, friss epizóddal legközelebb május 14-én, szombat délután jelentkezik a Főmenü – Történelmi fogások.
Főmenü – Történelmi fogások – szombatonként 17:25-től a Dunán.
Kiemelt kép: Széll Tamás (Fotó: MTVA/Főmenü)