A Duna gasztroműsorának legutóbbi epizódját ismét egy különleges helyszínen, a Százhalombattai Régészeti Parkban forgatták.
Széll Tamás a helyszíni stúdiókonyhában egy olyan halas fogást készített, amit akár egy bronzkori törzsi szakács is feltálalhatott volna.
Természetesen az ősi alapanyagok modern csavart kaptak a Duna partján, az őskori szabadtéri múzeum közepén: sült tőkehal és fehérboros kagylómártás találkozásából született régi korokat idéző vadonatúj étel az adásban.
„Akár egy modern skandináv étterembe is képzelhetnénk magunkat, de a tőkehal és a különböző kagylófélék nagyon is ősi alapanyagok, ugyanis Herman Ottó 1887-ben kiadott Magyar halászat című könyvében beszámol a mai Dánia területén található leletekből származó temérdek hering- és tőkehalcsontról, angolnáról és bizonyos kagylófélékről is” – jegyezte meg Széll Tamás, akit ezúttal is szakértő kísért a gasztro-időutazásban.
A műsor vendége, Takácsné Németh Gabriella, a régészeti park igazgatónője volt, akitől megtudhatták, milyen szerepet játszott a halászat és a vízi táplálék az őskori ember életében.
Részletezte, mit ettek elődeink, és azt is elárulta, hogy a kagyló díszítési vagy étkezési funkciót töltött be a honfoglaláskori időkben. A teljes adás újranézhető a Médiaklikken, friss epizóddal legközelebb május 10-én, szombat délután jelentezik a műsor.
Főmenü – Történelmi fogások – szombatonként 17:25-től a Dunán.
Kapcsolódó tartalom
Kiemelt kép: Széll Tamás (Fotó: MTVA)