Az M1 műsorvezetője is díjat kapott a 36. Magyar Sajtófotó Pályázaton

 

Somorjai Balázs az egykori romhányi állomásfőnökről készített sorozatáért részesült elismerésben. Mónus Márton lett a legjobb 30 év alatti fotós és ő kapta az André Kertész Nagydíjat is. Rajtuk kívül is több MTVA-s munkatársat díjaztak.

247 szerző 2260 alkotása – ennyi pályamunkát kellett átnéznie a 36. Magyar Sajtófotó Pályázat zsűrijének, ahhoz, hogy aztán nyolc kategóriában kihirdesse a legjobbakat csütörtök este a hazai sajtófotós szakma otthonában, a Robert Capa Centerben rendezett ünnepélyes díjkiosztón.

A legtöbbször Mónus Mártont szólították a díjkiosztó színpadára. Ő a hír-, eseményfotó kategóriában mind a szóló, mind a képriportok között a harmadik végzett. Emellett ő kapta a legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotográfusnak járó Szalay Zoltán-díjat és a Krízisautó éjszakája című sorozatáért az Andre Kertész Nagydíjat is.

Forrás: hirado.hu

Forrás: hirado.hu

Mónus Márton a Híradó.hu-nak elmondta, számára nagyon fontos témát dolgozott fel, ezért rendkívül örült az elismerésnek. Úgy fogalmazott, hogy sokat kellett járnia a Krízisautóval ahhoz, hogy ezeket a képeket elkészíthesse.


Mónus Márton: rendőrségen

A sportkategóriában induló képriportok között az MTI munkatársa, Illyés Tibor végzett a második helyen, aki a tavaly nyári vizes világbajnokságon készített, Ellenfényben című sorozatával pályázott. Az úszók rajt előtti pillanatait megörökítő képekkel kapcsolatban elmondta, igyekezett egy olyan szituációt találni, amely egy kicsit mást, többet mutat annál, mint maga a kemény verseny. “Próbáltam egy lágyabb, kedvesebb képet mutatni ahhoz, hogy megmutassam e sportág szépségét” – mondta.


Illyés Tibor: ellenfényben

Ugyanebben a kategóriában a szintén MTI-s Kovács Tamás végzett a harmadik helyen, akit a szinkronúszók ihlettek meg és egy különleges technikával, hosszú záridővel készítette el e témában Vízitánc című sorozatát. Mint mondta, hosszas előkészület és kísérletezés előzte meg a fotók elkészítését, amíg megtalálta a koncepciójához ideális beállításokat.


Kovács Tamás: vizitánc

Eddig csak a kamera másik oldalán láthattuk Somorjai Balázst, az M1 műsorvezetője a Mindennapi élet kategória sorozatai között az egykori romhányi állomásfőnököt, Kovács Istvánt bemutató, Visszatérés című sorozatával érdemelte ki a harmadik helyet.


Somorjai Balázs: Kovács István, a nyugdíjas

A zsűri dicséretben is részesített néhány pályázót, köztük az MTVA munkatársát, Balogh Zoltánt, Éjjeli menedék című alkotásáért. A pályázat legjobb munkákból összeállított kiállítás április 22-éig látható a Capa Központban.