Lezárult a Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat

 

Péntek óta több száz program várta az érdeklődőket. Ebben az évben a „Helyben a sokszínűség” szlogennel a szervezők a helyi kulturális értékek megőrzésére és közvetítésére ösztönözték a programban részt vevő intézményeket.

Volt, aki pávának öltözött a hajdúszoboszlói művelődési központ farsangi zsibongójában. A gyerekek a jelmezeiket szüleikkel közösen készítették.

„Így valahogy szebb, hogy együtt csináltuk, és nem a boltban vettük meg” – mondta az M1 Híradó kameráinak Elek Míra.

A fővárosban a gyerekek moldvai csángó népzenével ismerkedtek. A Marczibányi Téri Művelődési Központban már 30 éve szerveznek táncházat gyermekeknek.

A hagyományőrző Budai 2. Honvédzászlóalj a Kultúrházak éjjel-nappal 2018 rendezvénysorozat országos megnyitóján Budakeszin 2018. február 2-án. Idén február 2-a és 4-e között már tizenkettedik alkalommal rendezik meg az eseménysorozatot. MTI Fotó: Mohai Balázs

A hagyományőrző Budai 2. Honvédzászlóalj a Kultúrházak éjjel-nappal 2018 rendezvénysorozat országos megnyitóján Budakeszin
(MTI-fotó: Mohai Balázs)

„A gyerekek az élő zenéhez ritkán jutnak hozzá, erre most játszhatnak és táncolhatnak, ez pótolhatatlan” – mondta Tamási Bori.

Az időseket is megmozgatta a kultúrházak éjjel-nappal programsorozat. Nyíregyházán retró slágerekre táncoltak, de az érdeklődők korra és egészségi állapotra tekintettel kipróbálhatták az ülőtáncot is.

„Mindannyian nagyon jól érezzük magunkat, én meg vagyok győződve róla, hogy az egészségi állapotunkra ez kifejezetten jó hatással van” – mondta Petrilla Árpádné.

A hidasnémeti asszonyok almás, meggyes, gesztenyés, barack, dió, illetve gomba alakú süteményekkel neveztek a gasztromustrára. Az édességek mellett különböző húsok és pálinka is került a zsűri asztalára.

Hidasnémeti volt a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat egyik kiemelt helyszíne: az itt élők ezúttal a kulináris sokszínűség bemutatására törekedtek. A rendezvény védnöke azt mondta: a kistelepülések kulturális élete is legalább olyan értékes, mint a nagyvárosoké.

„Ez a szívemnek legkedvesebb, mert valóban nagyon családias a hangulat, meglepetésszerű az a szeretet, amivel találkozunk, és az, hogy az emberek egymással felveszik a kapcsolatot. Olyan gasztronómiai és kulináris ajánlat van minden szinten, hogy én azt érzem, hogy a helyi lakosok egy összetartó közösség, akik időről időre randevút adnak egymásnak nem csak ezeken a kiemelt rendezvényeken” – világított rá Novák Péter az esemény védnöke.

A háromnapos rendezvénysorozat több száz programmal várta a látogatókat országszerte. A cél pedig az volt, hogy megmutassák, milyen sokszínű a kultúrházak kínálata.