×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

José Cura, a „negyedik tenor” budapesti koncertje élőben a Bartók Rádióban

 

José Cura argentin operaénekes, a „21. század tenorsztárja”, akit Plácido Domingo, Luciano Pavarotti és José Carreras hármasára utalva a „negyedik tenor” jelzővel is illetnek, november 9-én a Müpában énekli egyik leghíresebb szerepét, a Bajazzók Canióját. A Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek első állandó vendégművésze koncertjét a Bartók Rádió élőben közvetíti.

Leoncavallo Bajazzók című operája, amely Dél-Olaszországban játszódik, egy féltékenység és szerelmi gyilkosság története. A Müpában november 9-én látható kétfelvonásos opera főszerepét alakítja José Cura, vezényel Kovács János, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának állandó karmestere, aki a közelmúltban ünnepelte 70. születésnapját.

A koncertszerű előadáson közreműködik a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán), a Magyar Rádió Gyermekkórusa (karigazgató: Dinyés Soma), valamint a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.

José Cura a 2019/2020-as hangversenyszezon kezdete óta a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek első állandó vendégművésze. A világhírű argentin tenor igazi zenei polihisztor is, aki egyre gyakrabban hódol két másik nagy szenvedélyének, a dirigálásnak és a komponálásnak. 2022-ben még kétszer tér vissza Budapestre, mindkétszer karmesterként. Február 8-án Respighi- és Puccini-műveket vezényel a Zeneakadémián, majd május 9-én a Müpában saját szerzeményét, a Requiemet dirigálja.

A november 9-én 19.35-kor kezdődő koncertet a Bartók Rádió élőben közvetíti, az M5 pedig rögzíti és egy későbbi időpontban sugározza.