×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Névadójára emlékezik a Bartók Rádió a hétvégén

 

Bartók Béla halálának 76. évfordulójához kötődő koncertek közvetítéseivel emlékezik meg a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzőjének munkásságáról a Bartók Rádió. Szeptember 24-én, 25-én és 26-án három különböző helyszínt kapcsolnak, ahol felcsendül néhány Bartók Béla korszakalkotó művei közül. Érdekesség, hogy a szombati hangverseny szólistája és a vasárnapi szólókoncert fellépője ugyanaz a személy: Ránki Fülöp zongoraművész.

 

76 évvel ezelőtt, 1945. szeptember 26-án hunyt el Bartók Béla, a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, akinek művészete az egyetemes kultúra szempontjából is korszakalkotó jelentőségű. A Bartók Rádió az évfordulóhoz kötődő koncertek közvetítéseivel tiszteleg névadója feledhetetlen nagysága előtt.

Szeptember 24-én a Győri Filharmonikus Zenekar hangversenyét sugározza a csatorna 19.05-től, amely során magyar komponisták műveivel lép közönség elé az együttes. A hangverseny zárásaként hangzik el Bartók Béla 1911-ben írt operája, A kékszakállú herceg vára, amely a férfi-nő kapcsolat mélységeit páratlan lélekábrázoló művészettel mutatja be, olyan kiváló magyar operaénekesekkel a főszerepben, mint Szántó Andrea és Bakonyi Marcell. A zenekart Rajna Martin vezető karmester dirigálja.

Szeptember 25-én 19.35-kor a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterméből a Nemzeti Filharmonikus Zenekar évadnyitó koncertjét közvetíti a rádió. A zeneszerzőről hagyományosan megemlékező műsor Bartók Béla három arcát villantja fel, három művével, pályája három szakaszába nyújtva betekintést. A Két kép a korai alkotóperiódust, a II. zongoraverseny az érett mestert képviseli, míg az amerikai években keletkezett Concerto az emigráns hazaszeretetének és honvágyának kifejezése, a kései termés egy kiemelkedő darabja. A karmester a magyar dirigenstársadalom jeles képviselője, a Liszt Ferenc-díjas karmester, operarendező, a Duna Televízión futó Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató-műsor állandó zsűritagja, Kesselyák Gergely lesz.

A zongoraverseny elmélyült és virtuóz szólistája

a fiatal generáció egyik legjobbja, Ránki Fülöp lesz.

Szeptember 26-án ismét egy budapesti helyszínt, a Bartók Béla Emlékházat kapcsol majd az adó, ahonnan az Emlékhangverseny Bartók Béla halálának évfordulóján című műsort közvetíti. Ránki Fülöp másfél órás zongoraestje 18 órától lesz hallható a rádióban.

A címlapfotón Bartók Béla (Forrás: Bartók Rádió Facebook)