Ingyenes lemezbemutatót tart a Mandoki Soulmates szombaton Budapesten

 

Ingyenes lemezbemutató koncertet ad a Mandoki Soulmates szombaton a budapesti Szent István-bazilikánál. A Németországban élő zenész-producer, Leslie Mandoki új albumát Bartók Béla zenei öröksége ihlette.


Az Utopia for Realists/Hungarian Pictures című Blue-ray/DVD szeptember 24-én jelenik meg világszerte, emellett a száz perces Bartók-szvit elérhető lesz dupla CD-n és dupla vinylen.


A koncepció és a zene a koronavírus-járvány idején született meg. Elmaradt a turném, minden fellépésem és a stúdiómban gondolkodva jött a vizuális album ötlete. A Blue-ray-en és a DVD-n rajta lesz a berlini fal leomlásának harmincadik évfordulóján tartott koncertünk felvétele, emellett szerepelnek zenei epizódok a koncertek és a stúdiómunkák kulisszái mögül, felvillannak a gyönyörű magyar tájak is” – mondta Leslie Mandoki hétfőn, a budapesti koncertet beharangozó sajtóeseményen az MTI-nek.

Mint megjegyezte, hogy az augusztus 21-i, kétórásra tervezett koncerten a Bartók tiszteletére írt nagyszabású progresszív rock szvitjét fogják előadni a Mandoki Soulmatesszel. Az évtizedek óta együtt zenélő világsztárok között a zenekarvezető dobos-énekes mellett színpadra lép Al Di Meola és Mike Stern gitáros, Tony Carey billentyűs, Bill Evans szaxofonos, Randy Brecker és Till Brönner trombitás, valamint Richard Bona basszusgitáros,. Ott lesz Szakcsi Lakatos Béla, valamint Charlie is. Videobejátszásról lesz látható és hallható Ian Anderson, a Jethro Tull fuvolás-énekese, aki a járványügyi korlátozások miatt nem utazhat Budapestre.

Huszonhárom téma szerepel a Bartók-szvitben, a 2019-ben megjelent Hungarian Pictures lemeznek a mostani egy hosszabb verziója, ami gyakorlatilag átíveli a zeneszerző egész életművét és írtam hozzá néhány kiegészítő részt” – mondta Leslie Mandoki.

A sajtótájékoztatón felidézte, hogy a Hungarian Pictures című korong témáját tizenhat évvel ezelőtt vetette fel neki Jon Lord, a Deep Purple billentyűse és Greg Lake, az Emerson, Lake & Palmer (ELP) énekese, basszusgitárosa. Utóbbi csapat, az ELP volt az, amelyik 1970-ben a rockzene történetében először rögzített lemezre Bartók-feldolgozást, az Allegro Barbarót The Barbarian címmel.

A Mandoki Soulmates feldolgozásához ki kellett várni a Bartók-jogok szabaddá válását is, miközben Jon Lord 2012-ben, Greg Lake pedig 2016-ban elhunyt.

A projektben aktívan közreműködő Szakcsi Lakatos Béla elmondta: Bartók zenéjét a dzsessz- és rockzenészek is imádják világszerte, Magyarországon azonban sajnos a klasszikus zenészek esetében sem ilyen egyértelmű a helyzet.

Remek dolog, hogy Leslie kicsit populárisabban, világsztárokkal megcsinálta ezt a lemezt, hiszen ezzel Bartók zenéjét népszerűsíti” – hangsúlyozta.

Az Utopia for Realists/Hungarian Pictures kiadvány a Sony InsideOut gondozásában jelenik meg világszerte.