×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Elárverezik a Beatles történelmi fellépéséről származó Aphrodité-szobrot

 

Akár a 20 ezer fontos (8,2 millió forint) leütési árat is elérheti egy augusztus végi aukción az az Aphrodité-szobor, amely a Beatles csaknem fél évszázaddal ezelőtti történelmi fellépésének egyik díszlete volt. Közben Magyarországon hosszú idő után újra Budapesten találkozhatnak a Beatles-rajongók: hetedik alkalommal rendezik meg ugyanis az Országos Beatles Találkozót, amelyre augusztus 22-én, vasárnap várják a közönséget a Kobuci Kertbe

A szerelem és szépség görög istennőjét ábrázoló 1,5 méter magas üveggyapot szobrot világszerte csaknem 700 millió televíziónéző láthatta, amikor a gombafejűek 1967-ben részt vettek a világ első, műholdakkal közvetített televízióműsorában, az Our Worldben – olvasható a BBC hírportálján.

A Beatles Nagy-Britannia képviseletében tűnt fel a műsorban, és a John Lennon által mindössze néhány nappal korábban írt All You Need Is Love című számot adta elő.

A szobrot, amely cementszerű borításával olyan, mintha kőből lenne, augusztus 28-án árverezik el Liverpoolban és a várakozások szerint akár 15-20 ezer fontot is megérhet egy licitálónak.

Az 1967. június 25-i Our Worldben 19 ország művészei vettek részt, a műsort 25 országban sugározták.

A Beatles előadását, amelynek a londoni Abbey Road Studios adott otthont, a BBC közvetítette. A díszletet léggömbök, virágok és szerpentinszalagok alkották, míg Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr bárszékeken ülve zenélt. Az Aphrodité-szobor, amelyről úgy vélik, hogy egy díszleteket árusító boltból származott, Lennon mögött volt a felvételen.

A közönség soraiban Mick Jagger, Keith Richards, Eric Clapton, Keith Moon, Marianne Faithfull és Graham Nash foglalt helyet.
Geoff Emerick hangmérnök, aki két Grammy-díjat is bezsebelt a Beatlesszel való közös munkájáért, a fellépést követően hazavitte a szobrot, amely hornsey-i kertjének éke volt a következő 45 évben.

A szobor később raktárba került, amikor Emerick az Egyesült Államokba költözött, ahol aztán 2018-ban, 72 évesen meghalt. Emerick hagyatékából több másik értékes tárgyat is árvereznek Liverpoolban.


A Budapesten tartott színpadi kerekasztal-beszélgetést a Beatles már 60 év távlatából címmel rendezik meg. Az esemény díszvendége Novai Gábor, a Hungária és Generál együttes basszusgitárosa, aki a Beatlesszel kapcsolatos kedvenc sztorijait meséli el.

A címlapfotó illusztráció.