×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Ha ti nem, majd az Aerosmith megteszi!” – 26 éve nagyot dobott a Rolling Stones

 

Az internet és a rockzene szempontjából is mérföldkőnek számító eseményre került sor ezen a napon 1994-ben: a Rolling Stones élőben közvetítette dallasi koncertjét az interneten. A koncertet streamelő MBone-nak már nyoma sincs, de példájuk nyomán burjánzottak el a ma népszerű zene- és videómegosztó alkalmazások.

Az élet sokkal egyszerűbb volt 1994-ben. Az év filmje a Forrest Gump volt, és csak a legmenőbb vállalkozóknak volt mobiltelefonjuk (még Amerikában is), és a legtöbben éppen hogy csak hallottunk valamit a számítógépes világhálóról, de a működéséről fogalmunk sem volt.

A Rolling Stones – minden idők egyik legnépszerűbb zenekara, több mint 240 millió eladott albummal – ebben az időben olyasmire vállalkozott, amire előttük senki:

1994. november 18-án élőben közvetítették az interneten a dallasi Cotton Bowl stadionban tartott koncertjük egy részét.

Rolling Stones MBone Broadcast Nov 18, 1994 from Thinking Pictures, Inc. on Vimeo.

A zenekar öt dalát sugározták a „globális számítógépes hálózaton”, az MBone nevű, azóta megszűnt platformon. A netes koncertet a zenekar menedzserei reklámfogásnak szánták az 1994 nyarán indult Voodoo Lounge-koncertsorozathoz, de a Stones ezzel akaratlanul is új fejezetet nyitott az emberek zenefogyasztási szokásaiban.

A világ első online koncertjét lebonyolító Thinking Pictures médiacsoport elnöke, Stephan Fitch emlékei szerint nem volt könnyű meggyőzni a zenekar vezetőit, az akkor már az ötvenes éveit taposó Mick Jaggert és az akusztikus gitáron felnőtt Keith Richardsot, hogy belevágjanak az internetes kalandba.

„Csak úgy tudtam eladni az ötletet a Stonesnak, hogy azt mondtam Micknek és Keithnek: nézzétek, ez nagyon klassz dolog, még sohasem volt ilyen. És ha nektek nem kell, megcsináljuk az Aerosmithtel!”

– mesélte Fitch néhány éve az amerikai Jack FM rádióban.

A közvetítést szinte élvezhetetlenné tette, hogy a kis sávszélesség miatt a kép rettentően szaggatott volt, és a hangzás is gyenge minőségű, és csak mintegy kétszáz néző tudott bekapcsolódni a neten.

Arra viszont kiváló, hogy megmutassa, mennyit fejlődött az internet és az online koncertek technikája bő negyedszázad alatt.

Napjainkban, a koronavírus miatt bevezetett korlátozások idején – élő koncertek híján – nézettségi rekordokat döntenek az online közvetítések. Sokadszorra is bebizonyosodik, hogy a zene nem csupán kiváló hangulatfokozó, de csillapítja a kultúra és a közösségi lét iránti vágyunkat is a gondterhelt időkben.

A címlapfotó illusztráció.