×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A milánói operaház évadnyitójának is keresztbe tett a járvány

 

Elmarad a Scala milánói operaház hagyományos december 7-i évadnyitó gálaelőadása, legalábbis a megszokott formában, közönséggel és hírességek, politikusok és magas rangú tisztségviselők jelenlétében.

Az igazgatóság szerda esti közleménye a jelenlegi olaszországi járványügyi helyzet nem teszi lehetővé, hogy a „nyilvánosság számára is elérhető módon, az elvárható színvonalon és formában tűzzék műsorra” Donizetti Lammermoori Lucia című operáját az évadnyitón és a rákövetkező napokban.

Az operaház zenekarát a múlt héten karanténba zárták,

miután nyolc zenész is megfertőződött a koronavírussal, a kórust pedig már korábban vesztegzár alá helyezték, mivel pozitív lett 18 énekes vírustesztje,

időközben pedig tovább nőtt a tüneteket mutató és tesztelésre, vagy a teszt eredményére váró munkatársak száma.

A helyzetet tovább nehezítette, hogy a kormány a múlt héten szigorított a járványügyi rendelkezéseken, december 3-ig bezáratta a színházakat, mozikat és koncerttermeket, ezen héten pedig a még működő kulturális intézményeket, köztük a múzeumokat is, és este 10-től kijárási tilalmat vezetett be.

A Lammermoori Luciát annak ellenére lefújták, hogy már megérkeztek a szólisták,

megkezdődtek a próbák, köztük a jelmezesek. Az operaház vezetése jelenleg azon töri a fejét, miként tarthatna mégis nyitóelőadást valamilyen alternatív formában, például tévében közvetített koncert által.

A kulturális szféra szereplői tiltakoznak a bezárások ellen. Vittorio Grigolo sztártenor például egy szerdán megjelent lapinterjúban sérelmezte, hogy

míg a kulturális intézményeknek, köztük az operaházaknak be kell zárniuk, a labdarúgó-mérkőzéseket megtarthatják.

Dario Franceschini kulturális miniszter kilenc milliárd euró (3237 milliárd forint) támogatást helyezett kilátásába a válság sújtotta kulturális, turisztikai és szabadidőszektornak.

A címlapfotó illusztráció.