Tizenöt különböző helyszínen csendültek fel a dallamok, szerte az országban

 

A főváros után vidéki helyszíneken is koncerteznek a Magyar Rádió Művészeti Együttesei. A hétvégén tizenöt különböző helyszínen csendültek fel a dallamok, szerte az országban. A művészek azt mondják, hogy hónapokig bezárva gyakoroltak, ezért nekik is nagy élmény volt most kiszabadulni – közölte az M1 Híradója.

Kisbéren a helyi iskola növendékei saját táncukkal bűvölték el a közönséget. Ezután következtek a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának fuvósai, akik Mozartot játszottak a templom kertjében. Az ingyenes meglepetéskoncertet örömmel fogadták a helyiek.

A Zenélő Magyarország programsorozat keretében a Magyar Rádió Művészeti Együttesei az egész országban meglepetéskoncertekkel készültek.

A művészek alig várták, hogy újra közönség előtt játszhassanak.

„Végre megmutathatjuk magunkat, mert hát azért nekünk is ez a közegünk, hogy a közönség előtt játszhassunk, és megmutathassuk a művészetünket. Igazából nagyon vártuk már, mert azért nagyon hosszú volt ez az idő” – mondta a rádiózenekar klarinétművésze, Szepesi János.

Három nap alatt Budapesten és tizenkét vidéki városban adtak élő klasszikus műveket a kamarazenészek. Balatonfüreden a vonósok többek között Mendelssohntól adtak elő egy darabot.

Vivaldi és Bach csendült fel Kiskunfélegyháza főterén. Itt is rengetegen gyűltek össze, hogy meghallgassák a kamarazenészek előadását.

Tiszefüreden a fülledt meleg sem tántorította el a hallgatóságot. Napernyők alatt hallgatták a zenekar repertoárját.

A kezdeményezés célja, hogy az ország összes szegletébe eljutassa a klasszikus zenét.

„Próbáltunk nyilván Magyarország ikonikus helyszíneit felderíteni, úgyhogy tegnap Sárospatakon járt az énekkar, ma pedig itt Tiszafüreden, Poroszlón is jártunk egy koncert erejéig, inspiratív ez a természetes háttér” – fogalmazott Pad Zoltán, a Magyar Rádió Énekkarának vezetője.

A koncertsorozat jövő héten foltatódik, elsősorban üdülőcentrumokban, egyebek mellett Velencei-tó, Tisza-tó és Balaton környéki településeken.