×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Petőfi Zenei Díjjal kezdődik a fesztiválszezon

 

Pontosan két hónap múlva, augusztus 18-án a S8trand Fesztivál nyitónapján, ötödik alkalommal rendezik meg a Petőfi Zenei Díj átadóját, ahol 12 kategóriában díjazzák a hazai könnyűzenei élet legnépszerűbb előadóit. A látványos, százhúsz perces show-t az M2 Petőfi TV, a Petőfi Rádió és a Petőfilive.hu is élőben közvetíti. A Petőfi Zenei Díj jelöltjeire június 18-tól kezdődően augusztus 13-ig szavazhat a közönség.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A show

A Petőfi Zenei Díj az elmúlt öt évben meghatározó elismeréssé vált a hazai könnyűzenei életben. Úgy érzem, hogy idén minden eddiginél nagyobb szükség van rá, hogy méltó módon megünnepeljük a legsikeresebb magyar dalokat és a legnépszerűbb hazai előadókat. Izgatottan várom az augusztus 18-i gálát, ahol a Balaton partján minden fontos részletre fény derül majd” – mondta Tiszttartó Titusz, a Petőfi Rádió csatornaigazgatója.

Ötödik éve feladatunk, hogy egy olyan show-t állítsunk színpadra, amely a helyszínen, a Strand Fesztivál tízezres közönsége számára is élményt ad, ugyanakkor a Petőfi TV nézői otthon is szívesen követik, számukra is izgalmas a műsor. Az idei kínálatban legendák és aktuális sztárok lépnek színpadra, a koreográfián pedig már dolgozunk egy ideje  – közölte Lobenwein Norbert, a Petőfi Zenei Díj alapítója.

Közösen lép fel Rúzsa Magdi és Presser Gábor, a Kelemen Kabátban és Nagy Feró, az est egyik különleges színfoltjaként pedig Charlie, Pataky Attila és Frenreisz Károly adja elő a Várj, míg felkel majd a nap című dalt. Az egyedülálló show keretében fellép még Járai Márk, és A Dal 2020 nyertesei, Orsovai Reni és Rácz Gergő is. A koronavírus miatt elmaradt Nagy-Szín-Pad! verseny idén négy győztest hirdetett, így az Analog Balaton, az Aurevoir., a Carson Coma és az Ohnody is meghívást kapott a Petőfi Zenei Díj gálájára. Az est zárásaként az Irie Maffia a Balaton dalát élőben adja elő.
A Petőfi Zenei Díj show este 8-kor kezdődik, majd 10 órakor a nagyszínpadon a két kategóriában is jelölt Bagossy Brothers Company ünnepi nagykoncertje kezdődik.

Élőben az M2 Petőfi TV-n

A Petőfi Zenei Díj gálát az M2 Petőfi TV és a petofilive.hu élőben közvetíti, illetve a gálát megelőző időszakban rengeteg érdekességet, izgalmas kulisszatitkot láthatnak a csatorna nézői. „A Petőfi Zenei Díjátadó show előkészületein dolgozni mindig felemelő, a legjobb szakemberek dolgoznak a háttérben, a legjobb koreográfusok, táncosok, artisták, a legjobb magyar zenészek, énekesek, úgy is szoktuk emlegetni az eseményt, mint a magyar zene ünnepe. Idén, ezután a példátlan válsághelyzet után ez az ünnep egy plusz jelentéstartalommal is bővül. Nemcsak egy fergeteges show lesz a színpadon, hanem ez lesz az első alkalom, amikor újra találkozhatunk a zenekarokkal, előadókkal, sok esetben ők is egymással. Ismét együtt zenélhetnek, és együtt lélegezhetnek a közönséggel is. Kétszeres ünnep lesz. Úgy gondolom, hogy igazán különleges díjátadó elé nézünk” – fejtette ki Medvegy Anikó, az M2 Petőfi TV csatornaigazgatója.

Kezdődik a szavazás

A Petőfi Zenei Díj nominálásának alapját a Petőfi Rádió 2019. március 1. és 2020. március 1. között legtöbbet játszott száz magyar dala adja. A Petőfi Zenei Díjakat a következő kategóriákban vehetik át a díjazottak:
- Az év zenekara,
- Az év férfi előadója,
- Az év női előadója,
- Az év videóklipje,
- Az év akusztikus koncertje,
- Az év szövegírója,
- Az év gitárosa,
- Az év ütőhangszerese,
- Az év billentyűse,
- Életműdíj,
- Az év felfedezettje,
- Az év dala.

A fentiek közül két kategóriában már korábban kiderültek a győztesek: Az év felfedezettje a Tortuga, Az év dala pedig Rácz Gergő és Orsovai Reni Mostantól című száma lett, amit korábban A Dal 2020 verseny győztes dalának választottak. A show alatt élőben is meghallgathatja a közönség.

Idén is lesznek szakmai díjak: az év szövegírója, gitárosa, billentyűse, ütőhangszerese, illetve az életműdíjas veheti majd át a Petőfit ábrázoló szobrot.

A Petőfi Zenei Díj idén is az MVM támogatásával valósul meg.

A győztesekről ebben az évben a közönség szavazatai döntenek, ők június 18. és augusztus 13. között a www.petofilive.hu/petofizeneidij oldalon adhatják le voksaikat.

A PETŐFI ZENEI DÍJ 2020 JELÖLTJEI:

AZ ÉV ZENEKARA
Margaret Island
Follow the Flow
Halott Pénz
Bagossy Brothers Company
Turbó

AZ ÉV FÉRFI ELŐADÓJA:
Pápai Joci
Bagossy Norbi
Szepesi Matyi
Marsalkó Dávid
Rácz Gergő

AZ ÉV NŐI ELŐADÓJA
Lábas Viki
Rúzsa Magdi
Wolf Kati
Orsovai Reni
Nagy Bogi

AZ ÉV VIDEÓKLIPJE
Follow the Flow: Porszem
Ákos: Felemel
Konyha: Földrevaló
Bagossy Brothers Company: Visszajövök
Blahalouisiana: Testemnek, ha engedem

AZ ÉV AKUSZTIKUS KONCERTJE
Deák Bill Gyula
Demjén Ferenc
Karácsony János
Pély Barna
No Sugar

Az esemény bejelentő videója itt érhető el.