×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lélekre ható hangokat képes kiadni a Nemzeti Filharmonikusok különleges hangszere

 

A Stradivarit immár háromszáz éve ismerjük a vonós, a Steinwayt pedig 160 éve a billentyűs hangszerek legjobbjai között. Egy különleges darab a magyar koncerttermekben is megszólal, a Hamma néven ismert Stradivari hegedű közel 290 éves. A sokáig Dél-Amerikában lappangó hangszeren korábban Komlós Péter játszott, három éve pedig Falvay Attila szólaltatja meg a Nemzeti Filharmonikusok és a Kodály Vonósnégyes művészeként.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Marjai János)

A zene ott kezdődik, ahol a szó hatalma véget ér” – állította Claude Debussy francia impresszionista zeneszerző. Marlo Morgan amerikai írónő szavait idézve, az emberi faj egyik legnagyobb ajándéka, hogy képes a lélekre ható hangokat adni, és eszközöket is tud alkotni ezeknek a hangsoroknak a megszólaltatásához.

A hangszerek Rolls Royce-ai

Stradivari, Steinway és még sorolhatnánk a hangszerek Rolls Royce-ait. Robusztus hangszerkészítés és kézműves megmunkálás a legkevésbé szem előtt húzódó ívekig. A Stradivarit már háromszáz éve ismerjük a vonós, a Steinwayt pedig százhatvan éve a billentyűs hangszerek legjobbjai között.

Káel Norbert zongoraművész az M5 Multiverzum című műsorában elmondta, a D típusú Steinway, a leghosszabb és a legnagyobb zongora, ennek köszönhetően hangzása picit lomhább társaihoz képest. Hozzátette, a Steinway zongora néha meglepetést tartogat, ezért a koncert előtt két-három órára a művészek megkapják a hangszert, hogy hozzászokjanak.

Keresett márka a Bösendorfer, a Yamaha és a Fazioli is

Mácsai János zenetörténész elmondta, a zongorák sokat változnak az idők folyamán, hangzásuk az idő múlásával változik. A zongorák kért és keresett, rajongott mezőnyében megbecsült helyen van a Bösendorfer, a Yamaha és a Fazioli is.

A billentyűsök forradalmára a 20. század elejére nyerte el ma ismert legjobb formáját.


Mácsai János kiemelte, a zongorakészítők  legfőbb bírája a művész. A művészek kipróbálják a hangszert, azután pedig véleményt mondanak róla. Hozzátette, a legtöbb művész nem konkrét tényeket fogalmaz meg, leginkább hasonlatokban beszélnek. „A hangszerkészítőknek a hasonlatokat kell lefordítaniuk milliméterekre és grammokra” – mondta. Hozzátette, két zongorának nincs ugyanolyan hangja, mert az összetevői sem egyformák.

A különleges Hamma hegedű

A Hamma néven ismert Stradivari hegedű csaknem 290 éves. A sokáig Dél-Amerikában lappangó hangszeren korábban Komlós Péter játszott, három éve pedig Falvay Attila szólaltatja meg a Nemzeti Filharmonikusok és a Kodály Vonósnégyes művészeként.

Falvay Attila, a Nemzeti Filharmonikusok koncertmestere elmondta, a Hamma

rendkívül érzékeny hangszer és meglehetősen öntörvényű,

bizonyos dolgokat nem enged meg. Nem enged meg például különböző vonósebességet. Hozzátette, ilyenkor elkezd fütyülni, recsegni.

Viselt jegyei alapján a Hamma

Antonio Stradivari fiatalabb fia, a hegedűkészítő Omobono Stradivari munkája.

A sűrű jávorfából készült hangszer azonosítását a hegedű testének íve, a csiga és a fej kidolgozottsága, valamint az F lyuk folyamatos körvonala is segítette.

Hogy Strauss vagy Beethoven szólamai, a művész szándéka, érzése szólaljon meg egy-egy Stradivariuson vagy, hogy egy Steinway teljes pompájában töltsön meg egy hangversenytermet ahhoz duplán precíz munkára van szükség. Szükséges hozzá a készítő tudása, valamint maga a hangszer, illetve ugyanennyire fontos a zenész gyakorlottsága is.

A címlapfotó illusztráció.