Meghalt Patti Smith és Iggy Pop basszusgitárosa

 

Hetvenegy éves korában meghalt Ivan Kral cseh származású amerikai zeneszerző, basszusgitáros, producer és filmkészítő, aki pályafutása során mások mellett Patti Smithszel, Iggy Poppal, David Bowie-val és a Blondie-val is dolgozott együtt.

(Fotó: Twitter)

Felesége, Cindy Hudson közleménye szerint Kral vasárnap hunyt el michigani otthonában. Halálát a rák okozta.

A zenész az 1960-as években emigrált az Egyesült Államokba és az 1990-es években kezdett visszatérni Csehországba, amikor már sikeres producer és koncertzenész volt. Kral számos szólóalbumot adott ki és producerként működött közre többek között a Lucie nevű cseh rockegyüttes és Aneta Langerová cseh énekes lemezein.

Patti Smithszel közösen jegyzik a Dancing Barefoot című slágert, amely felkerült a Rolling Stone magazin minden idők 500 legjobb dalát felvonultató listájára. Kral az ENSZ-nél dolgozó szüleit követve költözött az Egyesült Államokba 1966-ban, ahol szemtanúja volt a punk és a garázszene megszületésének.

Az 1980-as években számos nagyjátékfilm, köztük a Subway Riders számára készített zenét. A közlemény szerint a zenész utolsó, Smile című cseh albuma február 28. előtt kerül forgalomba, illetve Block, Shock, Rock című életrajza is még az idén megjelenik.