Két nap alatt született meg az első Cseh Tamás–Bereményi Géza-album

 

Bereményi Géza dalszövegíró a Levél nővéremnek album születéséről mesélt az M5 Kult’30 című keddi műsorában. Ez volt az első lemeze a Cseh–Bereményi szerzőpárosnak.

Bereményi Géza Kossuth- és Balázs Béla-díjas költő, író, forgatókönyvíró-rendező (Fotó: MTI/Marjai János)

Bereményi Géza a műsorban elmondta: akkoriban nehezebben, engedélyezés vagy felkérés után jutottak az előadók zenei album elkészítésének lehetőségéhez. Ekkor már régi tervük volt, hogy egy második énekessel együtt adják elő a dalokat, akár egy színdarabbot. Cseh Tamás ekkor talált rá Másik Jánosra, aki az éneklés mellett zongorán és gitáron is játszott.

Az alkotói folyamat mindössze két napig tartott, először Cseh Tamás albérletében, sok improvizációval és már meglévő ötletekkel. A szövegírás levélformában zajlott, a két énekes egy személyt játszott, és gondolatokként, bekezdésenként váltották egymást – idézte fel.


Bereményi Géza a műsor után a stábnak még elmesélte, hogy ez a „rétegzene”, ahogy a kiadó nevezte, akkor még ismeretlen műfajnak számított.

Az album születéséről részletesebben január 16-án a B32 Galéria és Kultúrtérben emlékezik vissza Bereményi Géza, ahol a teljes lemezt is meghallgathatja a közönség.

A címlapfotó illusztráció.