Háromszor tapsolták vissza a Virtuózok tehetségeit a Londoni Magyar Kulturális Központ koncertjén

 

Alig akarta elengedni a színpadról a magyar fiatalokat a brit főváros közönsége – idén a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató finalistái szerepeltek a Londoni Magyar Kulturális Központ hagyományos adventi koncertjén a híres Királyi Operaháznak és számos színháznak is otthont adó Covent Gardenben.

 

Bácsy-Schwartz Zoltán, Abouzahra Mariam, Abouzahra Amira, Kocsis Krisztián, Ninh Dong és Lugosi Dániel Ali a Covet Garden színpadán (Fotó: Londoni Magyar Kulturális Központ/Bartha Botond)

A rendszeres koncerthelyszínként is funkcionáló ikonikus Szent Pál-templomban fellépett a klarinétvirtuóz Lugosi Dániel Ali, a világhírű zongoraművész, karmester és zeneszerző Kocsis Zoltán fia, a zongorista Kocsis Krisztián, a János vitéz és a Bánk bán dalaival ismertté vált vietnami–magyar tenor, Ninh Long. A közönséget hegedűjátékkal kápráztatta el Bácsy-Schwartz Zoltán és az Abouzahra testvérek, Amira és Mariam, akiket a Londonban zongoristakarriert befutott édesanyjuk, Emődy Nóra kísért zongorán – írja sajtóközleményében a Virtuózok kommunikációs osztálya.

A fiatal teheségek nemzetközi sikereket érnek el

Az alig több mint egyórásra tervezett koncert végül másfél óráig tartott, a fiatal zenészek három ráadást is adtak a lelkes brit közönségnek.

Az angol közönség nem tapsol udvariasságból, és keresetlenül megmondják, ha valami nem tetszik nekik. Itt kétszer olyan nehéz a siker, de cserébe kétszer olyan komolyan is lehet venni” – mondta Vincze Máté, a Londoni Magyar Kulturális Központ vezetője, aki korábban a New York-i magyar intézetet vezette.

Meg kellett értetni a britekkel, hogy nem egy gyerekműsor bemutatkozó rendezvényére jöttek, hanem olyan fiatal magyar zenészeket látnak, akik tényleg megállják a helyüket nemzetközi szinten is. Erkel, Kodály, Bartók, Weiner, Kurtág nemzete a mai napig világhatalom komolyzenei tehetségekben. Számukra felfoghatatlan, hogy bár az ország lakossága alig nagyobb, mint Londoné, mégis öt évadra elegendő kis virtuózt állított ki” – tette hozzá.

A brit komolyzenei élet és a brit–magyar közélet is kíváncsi volt a koncertre

A telt házas rendezvény közönségének soraiban a brit komolyzenei élet és a brit–magyar közélet tagjai is helyet kaptak, megjelent a Királyi Filharmonikus Zenekar egyik vezetője és Sir John Birch volt budapesti brit nagykövet is.

Bár a Virtuózok életében eseménydús évet zárunk, és lelkesen készülünk az újévi koncertre, nem tudtunk nemet mondani a londoni meghívásra. Az, hogy ilyen sikerünk volt 300 igényes brit zenekedvelő előtt, minden fáradtságot megért” – mondta el Peller Mariann, a Virtuózok ötletgazdája.

Egy zenészt mindig a siker, a hallgatóság szeretete lelkesít a legjobban. Én a közönségért élek, a zene a létem alapja. Amikor ma este felharsant az első vastaps, minden korábbi szorongásom elillant, mert éreztem, a londoni közönség vevő arra, amit nyújtani tudunk nekik. Végül tényleg alig akartak elengedni. Szintén csodálatos élményben volt részünk nemrég kanadai turnénk állomásain és Dublinban is, a Virtuózokkal elért nemzetközi sikereinkre különösen büszke vagyok” – nyilatkozta a koncert után a tehetségkutató első fődíjasa, a húszéves klarinétzseni, Lugosi Dániel Ali.