Kiállítás nyílik Nina Hagen pályafutásáról

 

Nina Hagen énekes, színésznő pályafutásának relikviáiból nyílt csütörtökön egy kiállítás a hannoveri színházi múzeumban.

(Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A kiállítás anyaga, mintegy 460 tárgy Arne Buhrdorf gyűjteményéből származik, aki 11 évesen lett szerelmes a ma már 64 éves punkénekesnőbe. „Azért, ahogy énekelt. Még sohasem hallottam ilyet” – idézte fel az 52 éves rajongó.

Buhrdorf azóta az excentrikus énekesnő és társadalmi problémákra érzékeny művész szinte minden lépését követte. A gyűjteménye több mint háromezer darabból áll: lemezekből, poszterekből, címlapokból, és az énekesnőhöz kötődő olyan rajongói tárgyakból, mint a sálak vagy egy Nina Hagen-kártyajáték.

A január 12-ig látogatható kiállítást audio- és videófelvételek egészítik ki, amelyeken keresztül az érdeklődők megismerhetik a német sztár életét és pályafutását.

Nina Hagen Kelet-Berlinben született, színészi, operaénekesi és balett-tehetsége már gyermekkorában kiderült. 1976-ban 21 évesen Nyugat-Berlinen keresztül szökött Nyugatra, miután nevelőapját, Wolf Biermannt kiutasították Kelet-Németországból. Provokatív énekstílusa és öltözködése gyorsan kiemelte a többi előadó közül, amire a CBS kiadó is felfigyelt, közben Londonban megismerkedett a punk és a reggae műfajával.

Nyugat-Berlinben alapított együttesével 1978-ban jelent meg első albuma. Hamarosan „a punk királynőjeként” kezdték emlegetni. NunSexMonkRock (1982) című lemezét Los Angelesben készítette el, három évvel később pedig megszületett talán legsikeresebb albuma az In Ekstase.

Az énekesnő igazi generációs bálvány volt, a 70-es évek közepétől kéttucatnyi filmben szerepelt. Édesanyja, Eva-Maria Hagen ismert színésznő volt az NDK-ban.

A színházi múzeum igazgatója, Carsten Niemann elmondta, hogy a Nina Hagen-kiállítás szándékosan nem foglalkozik az énekesnő személyes életével és családjával, kizárólag a pályafutására koncentrál.