Bartók zenéje csupa izgalom, misztikum - a Sárik Péter Trió új lemeze

 

Sárik Péter az M5 csatornának mutatja meg először készülő lemezét. A Bartók című lemez részleteiről, a felvétel kulisszatitkairól csütörtök este a Kulturális Híradóban mesél a Sárik Péter Trió vezetője.

Beethoven műveinek jazz-feldolgozásai után most Bartók adaptációkból készített lemezt Sárik Péter, amelyet elsőként szeptember 21-én mutat be triójával a Zeneakadémia nagytermében Sárik Péter Trió X Bartók címen.

“Talán egyik zeneszerző sem volt akkora hatással a mai jazzre, mint Bartók. Műveinek döbbenetes ereje, dinamikája szinte elsöpri a hallgatót, zenéje csupa izgalom, misztikum, határtalan mélység és tisztaság. Azzal a céllal készítettük ezt az anyagot, hogy feldolgozásaink által azokkal is megszerettessük Bartók zenéjét, akik eddig idegenkedtek tőle. A jazz és Bartók tökéletes párosítás, a zongoradarabok trióra hangszerelve még karakteresebben szólnak, a nagyzenekari művek és a népdalfeldolgozások is új arcukat mutatják, és végtelen teret adnak az improvizációnak. Szeretettel ajánlom a koncertünket mind a klasszikus, mind a jazz zene rajongóinak!” – mondta Sárik Péter.

Sárik Péter dzsesszzongorista, zeneszerző egy budapesti étteremben 2016. szeptember 15-én. MTI Fotó: Kallos Bea

Sárik Péter dzsesszzongorista, zeneszerző  (Fotó: MTI/ Kallos Bea)

A Sárik Péter Trió az elmúlt tíz évben Magyarország egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb jazz-zenekarává vált.
Sikerük egyik záloga, hogy mindhárman nagyon nyitott, sokoldalú muzsikusok, így a közönség sokkal szélesebb rétegét szólítják meg, mint a jazz-zenekarok többsége. Az együttes koncertjeinek hangulata sokszor inkább pop vagy rock koncerthez hasonlatos, még akkor is, ha a Zeneakadémián, vagy a legkomolyabb koncerttermekben játszanak. A zenekar közvetlenségével, energiájával sok új rajongót hoz a jazznek.

Saját szerzeményeik mellett bátran kalandoznak a műfajok között: két feldolgozás CD-t is készítettek a közönségük által kért dalokból, és gyakran játszanak klasszikus zenei átiratokat.

Jazzkívánságműsor című lemezük 2014-ben Fonogram-díjat kapott, mint “Az év jazz-albuma”, és ezen kívül még három lemezük volt jelölt ugyanerre a kitüntetésre.

A Sárik Péterrel készült beszélgetés július 26-án az M5 Kulturális Híradójában látható.