Kedvezményekkel és sokszínű műsorral várják a műkedvelőket a Magyar Rádió Művészeti Együttesei

 

Minden korábbinál gazdagabb és változatosabb kínálattal várják a közönséget a Magyar Rádió Művészeti Együttesei a 2018/19. évadban. Az érdeklődők több, mint 300 év zenei örökségéből válogatnak gyönyörű zenéket, ismert és elfeledett kompozíciókat, különlegességeket és újdonságokat. Bérleteik különböző korszakok és műfajok köré épülnek, ezzel azt remélik, hogy minden zenebarát megtalálja a neki tetsző kínálatot. Az öt bérletben több, mint 500 művész áll dobogóra, köztük mintegy 50 énekes szólista.

Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek vezetője, Kovács Géza a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, mintegy száz koncert, kétszáz előadóművész, 300 év zenei öröksége várja a műkedvelőket. Hozzátette, annyira színes programot sikerült összeállítaniuk, hogy a napokban találkozott régi muzsikusokkal, akik már több mint negyven-negyvenöt éve szolgálnak a rádió szimfonikus zenekarában, ők maguk sem emlékeznek arra, hogy ennyire színes és gazdag ajánlat lett volna valaha.

Kovács Géza arról is beszélt, hogy a már jól megszokott helyszíneken, így a Művészetek Palotájában, a Vigadóban, a Zeneakadémián, a váci utcai a Szent Anna templomban, vagy a Mátyás templomban várják az érdeklőket. A koncerteken többek között közreműködik Perényi Miklós, Howard Willams, Vásári Tamás, Pad Zoltán, és Kovács János is.

Bérlet minden variácóra

A Bérleteket május 10-ig jelentős kedvezménnyel árusítják, és a törzsvásárlóknak kiemelt engedményt adnak.

A Jubileumi bérlet grandiózus művekkel, 150-350 fős előadó-apparátusokkal várja az érdeklődőket, melyekben a Magyar Rádió mindhárom együttese közreműködik. A zenekar alapításának 75. évfordulója alkalmából műsorra kerül Berlioz monumentális Te Deuma, melynek partitúrájába a szerző 12 hárfát írt elő, és melynek ősbemutatóján, 1849-ben 800 fős gyermekkórus énekelt. A Művészetek Palotája színpadán Berlioz mellett Liszt, Muszorgszkij, Mahler és Rachmaninov nagyszabású oratorikus művei hangzanak el.

Purcelltől Brittenig, Michael Haydntől Piazzoláig, Glinkától Verdiig

A Dohnányi bérlet sok különlegességet kínál neves szólistákkal és karmesterekkel. Emma Kirkby, aki hosszú évek óta a historikus előadók koronázatlan királynője, azon kevesek egyike, akit a királynő a legmagasabb kitüntetéssel, a „Dame” rang odaítélésével ruházott fel. Mellette a közönség találkozhat Perényi Miklós, Jean-Efflam Bavouzet, Carlo Montanaro, Howard Williams, Sesto Quatrini produkcióival. A programok Purcelltől Brittenig, Michael Haydntől Piazzoláig, Glinkától Verdiig számos maradandó zenei élményt ígérnek. Különlegesség pl. az Aprószentek emlékére rendezett koncert, mely Salzburg 18. századi hagyományát idézi fel, a Bazilika egykori karnagyának, Michael Haydnnek erre az ünnepre írott gyermekkari szakrális műveivel, a neves osztrák karmester, Martin Haselböck vezényletével. Érdekes lehet összehasonlítani a két nagy angol nemzeti zeneszerző, Purcell és Britten azonos témájú, a Szentivánéji álom történetét feldolgozó, 260 év különbséggel írott operáját, egy estén, az angol zenét anyanyelvi szinten ismerő Howard Williams irányítása alatt.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara ad koncertet a Csak tiszta forrásból című gálaműsorban - amely Bartók Béla és Kodály Zoltán zeneszerzők szellemi örökségét idézi fel - a Müpa-ban (korábbi nevén Művészetek Palotája). MTVA Fotó: Zih Zsolt

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara.
MTVA Fotó: Zih Zsolt

Vásáry Tamás nagyszabású, három évre tervezett Beethoven-sorozata a második évadához érkezik. A 2., 4., 5. és 9. szimfóniával teljessé válik az elhangzó szimfóniák sora, a versenyműveket pedig ezúttal is fiatal, versenygyőztes művészektől hallhatjuk: Horti Lilla (Simándy Énekverseny díjnyertese), Varvara (Oroszország, Anda Géza verseny győztese), Benny Tseng Yu-Chien (Taiwan, Csajkovszkij verseny győztese). A három évadra tervezett nagy, 12 estés koncertsorozatban Vásáry Tamás keze alatt elhangzik Beethoven összes jelentős zenekari műve.

A nagy sikerű Anno Sacri sorozat is folytatódik, így karácsonytól karácsonyig körbe ér az egyházi év. A Mátyás-templom meghitt környezetet biztosít Buxtehude, Bach, Schütz és Telemann csodálatos kantátáinak. A Magyar Rádió Gyermekkórusának közreműködése – elsősorban a korálok éneklésével – felidézi a német barokk protestáns szertartások hangulatát, amikor a magas szólamokat fiú énekesek adták elő.

Sapszon bérlet az egyházzene kedvelőinek

A Magyar Rádió Énekkara a Sapszon bérletében ezúttal tematikusan szerkesztett műsorokat kínál a 16. századi angol egyházzenétől a 20. és 21. századi magyar kompozíciókig, fordított időrendi sorrendben. A Szent Anna templom falai között az utóbbi mintegy 40 év magyar kórusművészetét idézik, sokszínű válogatással, „Vesperás feketében” fantázia-címmel.

A párizsi Notre Dame székesegyház karnagya, Henri Chalet vezényletével mutatják be a legendás katedrális utolsó évszázadának kompozícióit, felhasználva a templom különleges adottságát, a két orgonát (amely a mi Mátyás-templomunkban is rendelkezésre áll, és Hock Bertalan, valamint Deák László fogja megszólaltatni) – döbbenetes és fenséges hangzásvilágra számíthat az érdeklődő közönség. B. Britten és J. Haydn spirituális rokonságot sugalló oratórikus kompozícióit az énekkar vezető karnagya, Pad Zoltán vezényli a Pesti Vigadóban a Rádiózenekar kíséretével, végezetül a világhírű Hilliard Ensemble egykori énekese, Paul Hillier keze alatt szólalnak meg az angol egyházzene évszázadainak gyöngyszemei, a reneszánsz aranykor nagymestereitől (Byrd, Tallis, Morley motettáitól) a 20. század extravagáns egyházzenészeinek kompozícióiig (J. Macmillan, T. Adés, J. Tavener).