logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hogyan beszélgessünk a gyermekünkkel a csúfolódásról?

| Szerző: hirado.hu
Minden, ami új, azt eleinte tartózkodással szemléljük – ennek tud egy eszköze lenni a humor. Ha valamiből viccet csinálunk vagy kigúnyoljuk, azzal távolabb helyezzük magunkat tőle a humor által, de ez nem minden esetben megfelelő reakció.

A gyerekeket meg kell tanítani arra, hogy melyek azok a helyzetek és témák, amelyekből viccet lehet csinálni. Ha szabad élcelődni, akkor annak módját is határozzuk meg: a megfelelő mondatokat használva nem bánthatjuk meg mások érzéseit.

A vicc csak addig vicc, amíg mindenki tud nevetni rajta. Különböző ingerküszöbünk van, el kell fogadni, hogy nem mindenki képes elviselni, ha rossz szándék nélkül kinevetik, viccet csinálnak belőle, netán szekálják.

Ne használjunk állandó jelzővé váló, személyeskedő vagy stigmatizáló becenevet, ami valami hiányosságra, gyengeségre hívja fel a figyelmet! Nem szabad ráaggatni a másikra, vagy felnőttként nem szabad hagyni, hogy a körülöttünk lévő gyerekek így működjenek, mert ez komoly gondokat okozhat.

(Forrás: MTVA)

Ideális esetben a szülő épp úgy látja gyermeke erényeit, mint hiányosságait. Fontos azonban, hogy ne akarjuk a konfliktusait helyette megoldani. Fel kell készítenünk őt arra, hogy adott helyzetben saját magát meg tudja védeni.

Tudatosítsuk a gyerekben, hogy mindannyian mások vagyunk, és fogadtassuk el vele, hogy nem vagyunk tökéletesek. Valamelyikünk szemüveges, nagyfülű, vagy épp olyan alacsony, hogy a torna sor végén áll, de ezektől még ugyanannyira értékes ember válhat belőlünk.

A teljes beszélgetés és a Rozmaring pillanatok a családnak-podcast hetedik epizódja, dr. Polányi Viktóriával, Trömböczky Napsugárral és vendégükkel, Fodor Imivel elérhető a Médiaklikken, a Spotify-on és az Apple Music-on!

A címlapfotó illusztráció. 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még