×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Mit mondjunk, ha megkérdezi a gyermekünk, hogy előbb fogunk-e meghalni, mint ő?

 

A szeretteink elvesztésétől való félelem természetes, függetlenül attól, hogy hány évesek vagyunk. Bár tudjuk, hogy az élet része, mégis a halál tabutémának számít. Az M2 Gyerekcsatorna új bábsorozatában, a Rozmaring kunyhó első epizódjában azonban éppen a főszereplő szeretett nagymamájának elveszítésével indul a történet. A produkció pszichológus konzultánsa, dr. Polányi Viktória szakpszichológus a Rozmaring pillanatok a családnak podcastben ad gyakorlati tanácsokat a szülőknek, hogyan lehet megfelelő módon beszélni a gyerekekkel az elmúlásról.

A gyerekek az „itt és most”-ban élnek. Számunkra a múlt és a jövő sokkal kevésbé megfogható, mint a felnőtteknek, ezért a halálhoz is más jellegű a viszonyuk. Ha ezt a természetes folyamatot, amivel nyilván meg kell birkóznunk, fel kell dolgoznunk, úgy kezeljük, hogy ez nem egy sorscsapás, hanem ez egy teljesen természetes része az életnek, és így működik a világ, akkor a gyerekek ehhez nagyon plasztikusan, rugalmasan tudnak alkalmazkodni. Számukra az jelenti a keretet, ami éppen történik.

Látni és láttatni gyerekekkel, hogy élet és halál kéz a kézben jár. Aki egyszer élt, az egyszer meg is fog halni. A mindennapjainkat úgy kell élnünk, hogy rengeteg lehetőségünk van: jó és rossz dolgokat csinálni, hibázni, felállni, korrigálni. Ez a folyamat azonban egyszer véget ér, mert nem végtelen a próbálkozások száma, de ez nem tragédia, hanem ez az élet természete.

Ha megkérdezi a gyermekünk, hogy előbb fogunk-e meghalni, mint ő, akkor arra a legnagyobb természetességgel tudjuk azt válaszolni, hogy igen, de addig még nagyon sokat fogunk élni, és nagyon sok jó élményünk lesz. A gyerekek számára fontos ennek a kézzelfoghatósága. Nem mismásolhatjuk el, a realitás szintjén kell, hogy kezeljük. A saját gyermekemnek azt szoktam mondani, hogy én még szeretném óvodába vinni a kis unokáimat, akik majd az ő gyermekei lesznek. Ez egy megnyugtató kép a gyerekek számára: így szabad meghalni majd egyszer, amikor vénséges vén, hamut is mamunak mondó nagyik vagyunk. Ekkora már elfáradtunk, és elfogadjuk, hogy a mi utunknak vége van.

Minél kézzelfoghatóbb valami egy gyerek számára, annál jobban érthető és feldolgozható. Az érzelmi nevelésnek a történetmesélés vagy épp a bábozás remek eszköze. A gyerekeknek a megértésben, a szülőknek pedig a közvetítésben segíthet. Nem feltétlenül a gyereknek magának kell elmagyarázni életet és halált, hanem akár elmondhatja azt neki a plüssmackó is, vagy meg lehet építeni kockákból, vagy le lehet rajzolni, vagy ki lehet színezni, el lehet bábozni. Ha épp gubák, akkor azokkal azonosul: bele se gondol abba, hogy ez párhuzamos a saját sorsával. Ilyen módon sokkal könnyebb szeparálni, zsilipelni a negatív érzelmeket.

A teljes beszélgetés és a Rozmaring pillanatok a családnak podcast első epizódja dr. Polányi Viktóriával, Trömböczky Napsugárral és vendégükkel, Pindroch Csabával már elérhető a Médiaklikken, a Spotify-on és az Apple Music-on!


A címlapfotó illusztráció.