logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A mai napig népszerű a Kukori és Kotkoda – Postabélyegen kedvenc rajzfilmfiguráink

| Szerző: hirado.hu
A Süsü, a sárkány és a Frakk, a macskák réme után újabb darabbal bővült a Magyar Posta és az MTVA közös kezdeményezésében létrejött Mesehősök bélyegkollekció. A bélyegeken az 1970-es évek népszerű rajzfilmjének, a Kukori és Kotkodának jól ismert figurái szerepelnek. Az alkalmi bélyegblokk kibocsátása kapcsán Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője és Szalay Péter, Balázs Béla-díjas filmrendező vendégeskedtek az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában.

 

Harmadik alkalommal készült a Magyar Televízió meseportfóliójának egyik darabjából különleges bélyegsorozat, ami ezúttal a baromfiudvar lakóiról szóló rajzfilm, a Kukori és Kodkoda karaktereit ábrázolja. A rajzfilm nagy népszerűségnek örvendett már megjelenésekor, 1970-ben, így két széria is elkészült belőle, összesen 26 epizóddal a Magyar Televízió megrendelésére. A két főhős hangját a korszak zseniális művészei adták: Kotkoda hangját eleinte Psota Irén kölcsönözte, majd Hacser Józsa, Kukori pedig Márkus László hangján szólalt meg. A népszerű mesesorozatot most alkalmi bélyegblokk örökíti meg, amelyet szeptember 2-án bocsátott ki a Magyar Posta, az MTVA-val szoros együttműködésben.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

„Kukorit és Kotkodát nem csak a felnőttek ismerik, akik még gyerekként találkoztak velük a képernyőn. A mai gyerekek számára sem ismeretlen mesefigurák, hiszen sok szülő előszeretettel vetíti le nekik a mókás epizódokat. Azt gondolom, számukra is ugyanolyan örömet okoz ez a mese, mint annak idején nekünk” – fogalmazott a történelmi jelentőségű eseményről Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorának legutóbbi adásában.

„Velünk együtt nőtt fel ez a mese, számtalan alkalommal ismételték. Talán az lehet a titka, hogy izgalmas az alaptörténet, mívesek a rajzok és szoros együttműködésben tudtak dolgozni az alkotógárda tagjai. A szinkronstúdió és a rajzfilmstúdió ugyanis egy helyen működött” – tette hozzá Szalay Péter, Balázs Béla-díjas filmrendező. A további részletek a Librettó idézett adásából ismerhetők meg.

A bélyegkollekció Weisenburger István grafikusművész tervei alapján készült 50.000 példányban. A bélyegblokk különlegessége a rajta elhelyezett QR-kód, amelyet beolvasva a Mesehősök bélyegsorozat eddig megjelent bélyegeire, a bemutatott mesékre, illetve alkotóikra vonatkozó információk, érdekességek érhetők el. A postabélyegek kibocsátása alkalmából a Kukori és Kotkoda mesesorozat ismét látható az M2 Gyerekcsatornán és az MTVA Archívumában, az m3.hu aloldalon, ahol kvíz is várja az érdeklődőket.

Librettó – minden hétköznap 19 órától az M5 műsorán!

A korábbi adások 60 napig korlátlanul visszanézhetők a Médiaklikk.hu weboldalon.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még