logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szavalópályázat a Toldi-premier alkalmából

| Szerző: hirado.hu
Toldi Miklós legendás történetét animációs sorozat formájában kelti életre a közmédia. A 13 részes produkció egyedi, kézzel rajzolt technikával készült a Kecskemétfilm Kft. műhelyében. Jankovics Marcell utolsó rendezését a Duna Televízió közönsége láthatja először, szeptember 19-től. A nagyszabású rajzfilm közelgő bemutatója alkalmából a generációs kötelékeket ápoló és erősítő pályázatot írt ki az MTVA.
(Fotó: MTVA)

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja, Tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta” – nincs olyan magyar, aki ne emlékezne Arany János Toldijának kezdősoraira. Mindamellett, hogy a magyar lovagi mondakör egyik legjelentősebb szereplőjének története hamarosan megelevenedik a közmédia csatornáján, az MTVA minél szélesebb körben igyekszik éltetni a 19. századi művet, amely híressé tette a költőt. Ennek érdekében Mondj verset a nagyival! címmel pályázatot hirdetett, amelyre unokák és nagyszülők közösen nyújthatnak be pályaművet, videó formában. Az Arany-eposz egy szabadon választott részletének szavalásával értékes Toldi ajándékcsomagot nyerhetnek a legjobb felvételt beküldők, valamint esélyt kaphatnak, hogy a Duna Televízió Almárium című szolgáltató magazinműsorában szerepeljenek.

„Az eredeti Toldi történetet mindenki ismeri, közös kincsünk. Jankovics Marcell olyan mély művészi alázattal fogta meg a költeményt, hogy megmaradt a kulturális értéke és a mai generációk számára is fogyasztható, közelhozott feldolgozást láthatunk, az eredeti Arany szövegekkel. Az animációs sorozat ezáltal hidat tud képezni a nemzedékek között” – összegezte a Toldi adaptáció jelentőségét Medveczky Balázs, a Duna Televízió csatornaigazgatója, valamint hozzátette „örömünkre szolgál, hogy a premier apropójából a fiatal és az idős korosztályt most egy közös felhívással tudjuk megszólítani. Bízunk benne, hogy olyan nívós pályaművek érkeznek, amelyek értéket képviselnek, és méltó módon őrzik meg a 19. századi magyar irodalom egyik legnagyobb alakjának emlékét.”

Az MTVA célja a pályázattal a kulturális értékeink ápolása mellett, a generációk közti kapcsolatok szorosabbra fűzése, amelynek során megmutatkozhat a legendás Toldi Miklós család-összekovácsoló ereje is. Arany János elbeszélő költeményének közös szavalása lehetőséget kínál az együtt tanulásra, a hasznos időtöltésre, és a maradandó élményszerzésre. A felhívás részletei megtalálhatók a mediaklikk.hu/toldi oldalon, amelyen a Toldihoz kapcsolódó további tartalmak és érdekességek is várják az érdeklődőket.

Szeptember 19-től pedig a Duna Televízión indul a Toldi animációs sorozat, amelynek cselekményén maga a költő kalauzolja végig a nézőket. Az egyes énekek részletgazdag képi világgal és aprólékosan kidolgozott karakterekkel elevenednek meg.

A hazai rajzfilmgyártás legújabb gyöngyszeme garantált élményt kínál valamennyi korosztály számára vasárnap esténként 19.40-től.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még