×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Karinthy Frigyes dédunokája az Almáriumban mesélt családjuk filmbe illő hétköznapjairól

 

A legendás Karinthy család leszármazottja, Karinthy Vera vendégeskedett a Duna Televízió Almárium című műsorában. A házigazda, Banner Géza arról kérdezte, miként élte meg gyerekként, majd aztán felnőttként, hogy egy ilyen nagy múltú művészcsaládba született.

Karinthy Vera nem átlagos felmenőkkel büszkélkedhet: dédapja a Baumgarten-díjas író, költő és műfordító, Karinthy Frigyes, nagyapja a Kossuth-díjas író, Karinthy Ferenc (képünkön), az édesapja pedig a szintén Kossuth-díjas színigazgató, Karinthy Márton volt.

A Karinthy Színház – és ennek elődje, a Hököm Színpad – alapító igazgatója 2019-ben hunyt el, óriási űrt hagyott maga után nemcsak családja, hanem a magyar művészeti életben is. Bár mára csak emlékképekként élnek Karinthy Verában az erős férfialakok, akik végigkísérték felnőtté válását, de Banner Géza műsorvezetőnek bevallotta, hogy mai napig nagy hatással vannak rá felmenői.

„Számomra nem kis teher a családi örökségem, egyre inkább érzem a súlyát. Bár nem én vagyok az egyetlen élő Karinthy-leszármazott, mert Franciaországban is élnek rokonok, és van két leánygyermekem is. Gondoskodnunk kellett arról, hogy valahogyan mégis továbbvihessük a nevünket. A lányaim éppen ezért úgy döntöttek, felveszik a Karinthy vezetéknevet” – mesélte az adásban Karinthy Vera, aki sok szép történetet őriz híres családtagjairól.

Hogy az irodalmon kívül mi volt a legkedvesebb hobbija nagyapjának, aki éppen száz évvel ezelőtt született, és milyen más családi anekdotákat osztott meg a közmédia nézőivel Karinthy Márton lánya, az Almárium idézett adásából kiderül.