Nemlaha György, a „két lábon járó színházi lexikon” volt Az este vendége

 

Már gyerekként is a vasárnap délelőtti színházi közvetítéseket hallgatta a rádióban Nemlaha György, aki kalandos élete legnagyobb adományának tartja, hogy egy asztalnál ülhetett olyan nagyságokkal, mint Rátonyi Róbert, Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc vagy Dajka Margit. A dramaturg, művészeti és zenei író volt pénteken Az estében Oberfrank Pál vendége, aki Nemlaha Györgyöt egyszerűen csak „két lábon járó színházi lexikonnak” nevezte.

Nagyváradról indult és Budapesten kiteljesedett kalandos életéről mesélt Nemlaha György dramaturg, újságíró a Kossuth Rádió Az este pénteki adásában Oberfrank Pálnak, a veszprémi Petőfi Színház igazgatójának.

„Minden, ami benned van, azt zömmel a szülői házból hozod, vagy ott tanulod meg” – vélekedett Nemlaha György, akinek a színház és a zene iránti szeretete is gyerekkorából gyökerezik. Zenei affinitása a kiválóan zongorázó édesanyjától ered, színház iránti rajongása pedig a rádióban hallgatott vasárnapi közvetítésekhez vezethető vissza.


Később kolozsvári egyetemi évei alatt is rendszeresen járt színházba, igaz a legtöbb darabot csak a második felvonástól látta, mert a szünet után már nem kérték a jegyeket, így ingyen be tudott menni. A belépőjegy árát sajnos nem tudta akkor megfizetni.

 „Az egyetem alatt nagyon szegény voltam. Ösztöndíjat nem kaptam származásom miatt. Az anyukám által küldött pénz az albérletre volt elég, amelyben egyébként még fürdőszoba sem volt, csak egy vízcsap” – mesélte. Ám ennek a helyzetnek köszönheti, hogy újságíró lett. „Rájöttem, hogy ha moziba, színházba akarok menni, vagy csak naponta meginni egy kávét, akkor ahhoz dolgoznom kell. Így kezdtem el cikkeket írni”.

Útja Kolozsvárról Budapestre vezetett, az MTI-hez, ahol eleinte – mint mondta – „borzasztó dolgokat” kellett átélnie, hiszen iparról, mezőgazdaságról kellett írnia. Később a belpolitikára került, ám ezt sem érezte magáénak, végül azonban megkapta a kulturális területet.

Ezt követően a televíziónál 32 évet töltött el és elmondása szerint mindenkivel találkozott, aki fontos volt számára.

Legemlékezetesebb élményeit Az estében osztotta meg Oberfrank Pállal.

Az este – minden hétköznap 21 óra után a Kossuth Rádió műsorán.


A teljes beszélgetés itt hallgató meg.

A címlapfotó illusztráció.