Az édesanyákról szól a hétvége a közmédia csatornáin

 

Az édesanyákról már az ókori Görögországban is megemlékeztek, Magyarországon pedig 1928-tól ünnepeljük hivatalosan az anyák napját. A közmédia több csatornája is filmekkel, érdekes anya-lánya beszélgetésekkel, kedves mesékkel és kívánságműsorokkal, köszöntőkkel készül a jeles alkalomból.

A Duna Televízión a pénteki Család-barátban ismert édesanyákkal találkozhatnak a nézők. Az anyák napi adás vendége lesz többek között Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, Borbás Marcsi, Szandi és lánya, Bodgán Blanka, illetve Janza Kata és lánya, Pintér Janka.

A Duna délutáni magazinműsorában, a Ridikülben Bangó Margit, Kállay Bori és Bagdy Emőke beszélnek az anya-gyermek kapcsolat semmihez sem hasonlítható, erős kötelékéről. Sőt, meglepetésvendégek is érkeznek hozzájuk. A Magyarország, szeretlek! vasárnapi adásában pedig anya-lánya csapatok versenyeznek és a feladatok egy része is a jeles ünnephez köthető.

Vasárnap este 21.15-kor tűzi műsorára a csatorna a Szép álmokat! című filmet,

amely egy megindító történetet mesél el egy kilencéves kisfiúról, akinek szilveszter éjjelén váratlanul eltűnik az édesanyja.

A 23.30-tól látható A legszebb dolog című francia filmdráma pedig egy fiatal párról szól, akiknek kapcsolata az első találkozást követően nagyon hamar szárba szökken: összeköltözésük után rövid idővel szerelmük meghozza gyümölcsét, az egyik legszebb dolgot egy pár életében – a gyermeket.

Az M5 kulturális csatorna szívet melengető riportokkal készül, amelyek anyák napján kerülnek adásba. Huszárik Kata, Kassai Kata, Sipos Szilvia, Bagdy Emőke és lánya, illetve Szalóki Ágnes és édesanyja fognak beszélni az anyaság örömeiről és kihívásairól.

Vasárnap 15.35-tól lesz látható az Aggódunk érted...Kilenc hónap című magyar dokumentumfilm, ami a tudatos gyermektervezésről, a várandósságról, a szülés felkészítő tanfolyamok jelentőségéről, a védőnők szerepéről szól.

A csatorna továbbá közösségi felületein is kapcsolódó tartalmakkal, aktivitásokkal készül az ünnepre.

Az M2 gyerekcsatornán anyák napja alkalmából egész nap különleges homokkép mesék lesznek láthatók. A rövid történeteket Cakó Ferenc illusztrálta, aki a világon elsőként dolgozta ki az élő homokanimációs előadást.

A természet ihlette mesék Simorjay Emese hangján szólalnak meg. Az M2 Petőfi TV-n 21.10-kor kerül adásba az Anyám és más futóbolondok a családból. A magyar filmdráma Bertáról és édesanyjáról szól, aki 94 évesen Alzheimer-kórral küzdve már csak a múltjában él.

A Kossuth Rádión – az édesanyák tiszteletére – ezúttal vasárnap 15.30-tól lesz hallható a Kívánságkosár. A műsorban két órán keresztül teljesítik a hallgatói kéréseket, kívánságokat és továbbítják üzeneteiket. Az anyák napjáról továbbá a Petőfi Rádió, a Bartók Rádió és a Dankó Rádió is megemlékezik műsoraiban, illetve internetes közösségi oldalain.

A címlapfotó illusztráció.