A reménység oszlopa – tízrészes hangjáték a Kossuth Rádión

 

Új hangjátéksorozatot indít a Kossuth Rádió. A reménység oszlopa című sorozat tulajdonképpen egy hangos napló, az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszus eseményeit dolgozza fel. Az első részt pünkösdhétfőn, május 25-én hallhatják a Kossuth Rádióban – közölte az M1 Híradója.


Zuhogó esőben gyülekeztek az emberek 1938. május 25-én a Hősök terén.


Csaknem félmilló ember vett részt a 34. Eucharisztikus Világkongresszuson, amit akkor Budapesten rendeztek. Az esemény órási elismerésnek számított. Ennek emlékét dolgozza fel az a hangjáték, amiben olyan neves színészek kaptak szerepet, mint Molnár Piroska, Papp János, Pindroch Mira és Pindroch Csaba.

A reménység oszlopa címmel, a Kossuth Rádió tízrészes hangjátéka, amely a nyolc évtizeddel ezelőtti Magyarországra kalauzol bennünket. Pacelli bíborost,

a későbbi XII. Piusz pápát Pindroch Csaba alakítja, aki szerint nagyon fontos, hogy a mai kor embere megismerje a ’38-as eseményeket.

„Ahhoz, hogy majd kint legyünk félmillióan, egymillióan nem tudom hányan, mint ’38-ban, ahhoz azért kell egy kis áttekintés. Érdemes meghallgatni ezt a rádiójátékot, mert nagyon sok mindent elmond arról, hogy mi volt, hogy képben legyenek az emberek” – mondta Pindroch Csaba színművész.

A sorozat két idős ember nosztalgikus élményein keresztül egy nagy közösség, a magyarság hangos naplója.

A hangjáték írója hazai és külföldi közgyűjtemények anyagából és a megjelent történetekből dolgozott.

„Íróként ez nagyon-nagyon megfogott engem, hogy be tudjam mutatni a történelmet száraz dokumentumokon keresztül úgy, hogy emberi sorsokon keresztül viszek véghez egy teljes hitet vagy egy teljes emberi sorsot” – fogalmazott Zsuffa Tünde író.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és a Kossuth Rádió együttműködésében elkészült A reménység oszlopa című tízrészes hangjáték első része pünkösdhétfőn, május 25-én lesz hallható a Kossuth Rádióban.