×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A magyar cigány közösség kiemelkedő tagjait ismerhetjük meg

 

A magyar romák helytállásáról, a rendszerváltoztatás roma hőseiről beszélgettek az M5 Ez itt a kérdés című műsorának csütörtöki adásában – a roma kultúra világnapján.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a kormány megbízásából idén is kampányt indított a 30 éve szabadon emlékév keretében, hogy bemutassa a magyar cigányközösség kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy öntudatos és büszke magyar cigány közösség felépítéséhez.

Schmidt Mária történész az M5 ez itt a kérdés című műsorában hangsúlyozta, hogy mindig is fontosnak tartották, hogy eljussanak az emberekhez, utcai plakátkampányok, televíziós hirdetések formájában. Ez idén sincs másként.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kampánya során a 30 éve szabadon emlékév honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján elérhető portréfilmek, és az online felületeken látható plakátok hívják fel figyelmünket a magyar romák helytállására.

Joka Daróczi János és Bernáth Gábor, a kisfilmek alkotói azt is elárulták, hogyan esett a választás a roma hősökre, és miért éppen őket választották filmjeik főszereplőjének.

2021-ben a nemzetközi roma nap alkalmából hat magyar cigány élettörténete válhat széles körben ismertté: Lakatos Menyhért író, költőről, Kovács József Hontalan költő, újságíróról, Debre Istvánné pedagógus, óvodaalapítóról, Fátyol Tivadar zeneszerző kultúraszervezőről, Rostás László közösségi vezető, szociális munkásról és Szegedi Tibor közösségszervező, politikusról láthatnak rövidfilmeket.

A teljes adás alább nézhető vissza:


A címlapfotó illusztráció.