×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Felejthetetlen filmek és koncertek a magyar kultúra ünnepén

 

Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, arra emlékezve, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. A közmédia ez alkalomból több csatornáján ikonikus filmes és zenei művekkel, nemzetünk nagyjainak bemutatásával és számos egyéb érdekességgel tiszteleg a magyar kultúra előtt. A játékos kedvűek pedig az MTVA Archívum által összeállított kvíz segítéségével tesztelhetik ez irányú ismereteiket.

Soós Imre és Somlay Artúr a Lúdas Matyi című filmben. (MTI Fotó: Reprodukció)

A Duna Televízión futó Ridikülben többek között Gaál Zoltán beszédtanár, a Dankó Rádió műsorvezetője lesz a vendég, aki a magyar nyelvről és a nyelvújításról is oszt meg érdekességeket a nézőkkel, de a Család-barátban és szombaton a Térkép című műsorban is megemlékeznek a magyar kultúra napjáról.

  • Pénteken este 20.35-kor tűzi műsorára a csatorna a Fazekas Mihály legendás művéből készült Ludas Matyi című játékfilmet, a főszereplőt alakító tragikus sorsú színész, Soós Imre 1951-ben Karlova Varyban filmbeli alakításáért díjat kapott.
  • Ezt követően 22.25-kor Az ember tragédiája következik: Madách Imre 1862-ben megjelent művét Jankovics Marcell egy egész estés animációs filmben dolgozta fel.
  • A Duna World 21.40-kor a Kormorán zenekar koncertfelvételével, az Angyalok énekei című előadással kedveskedik a nézőknek.
  • Az M5 kulturális csatornán 13.30-kor vetítik a Liliomfit, az 1954-ben Makk Károly rendezésében készült alkotás 2012-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar film közé. A 19 órakor kezdődő Librettó kulturális magazinban és az utána 20 órától látható Ez itt a kérdésben is kiemelten foglalkoznak a magyar kultúra napjával. Este 21 órától pedig Márai Sándor világsikerű művének, A gyertyák csonkig égnek című regénynek a filmes adaptációját láthatják a nézők.

A Kossuth Rádió január 22-én indítja el Elindultam szép hazámból című műsorát, amelyben a magyar diaszpóra kiemelkedő személyiségeivel ismerkedhetnek meg a hallgatók – azokkal a Kárpát-medencén kívülre szakadt magyarokkal, akik új hazájuk megbecsült polgáraivá váltak, akik nélkül országaik talán nem is tartanának ott, ahol ma tartanak. A naponta jelentkező kétperces adásokban másokkal egyetemben bemutatják a ’48-as szabadságharc legifjabb tábornokát, Czetz Jánost, a Nobel-díjas Bárány Róbertet, de a Wall Street úttörőjét, Thomas Péterffyt is. Ezen kívül a magyar kultúra napján a Krónikák előtt Kölcsey Ferenc Himnuszának egy-egy versszakát hallhatjuk nemzetünk színész nagyjainak előadásában: a legfőbb magyar mű többek között Bessenyei Ferenc, Szabó Gyula és Darvas Iván hangján is megszólal. A Nagyítás című műsor pedig a szatmárcsekei Kölcsey Emlékházzal foglalkozik. A Kossuth Rádió továbbá azzal segíti a magyar kulturális életet, hogy felkéréseivel olyan fiatal művészeket támogat, akik a járvány miatt elvesztették a munkájukat. Az általuk, a rádió stúdiójában felmondott klasszikus költeményeket, a Vers napról napra című műsorban hallhatják majd.

  • A Dankó Rádió több műsorában is tiszteleg a magyar kultúra nagyjai előtt: Juhász Gyula versfeldolgozással, közismert népdalokkal, Dankó Pista-nótákkal, megzenésített Gárdonyi- és Petőfi-művekkel is várják a hallgatókat. Szó lesz még a magyar operett történetéről, valamint a XX. század elején rögzített gramofonfelvételeket is hallhatunk. Népek dalai című műsorukban este 23 órától a Magos együttes 2020-as WOMEX világzenei fesztiválon rögzített előadását adják.
  • A Bartók Rádióban a 19.30-kor adásba kerülő esti hangversenyen magyar zeneszerzők művei csendülnek fel, de napközben is számos magyar zenével várják a hallgatókat.

Az MTVA Archívum egy kvízzel emlékezik meg a jeles alkalomról, ha valaki játékos kedvében van, az alábbi linkre kattintva, online tesztelheti kulturális tudását.

A címlapfotó illusztráció.