Apponyi beszédéről szóló film látható csütörtökön a Duna Televízióban

 

A Duna Televízióban látható film azt a beszédet dolgozza fel, amelyet Apponyi Albert gróf a magyar küldöttség vezetőjeként, Magyarországot képviselve 1920. január 16-án, a trianoni béketervezet végleges lezárása után mondott el a francia külügyminisztérium földszinti dísztermében.

A film alkotói azt tűzték ki célul, hogy a felszólalás dramatizált, történelmileg hiteles, filmes rekonstruálásával és történészszakértői kiegészítésekkel a lehető legszemélyesebb képet adják arról, mit jelentett a trianoni békeszerződés aláírása a magyar államférfiaknak és a népnek – mondta Medveczky Balázs, a Duna Televízió csatornaigazgatója az M1 Ma reggel című műsorában.

Az összegzés felidézi, hogy 1920 januárjában Párizsban szembesült a magyar békedelegáció az antanthatalmak békefeltételeivel. A történelmi Magyarország számára bosszúból a modern korban ismert legsúlyosabb büntetést szánták a győztes hatalmak. Az Apponyi Albert vezette békedelegációnak mindössze egy napot szántak arra, hogy megfogalmazza ellenérveit az igen szigorú feltételekkel szemben.

A film forgatókönyvét az egykori Magyar Királyi Külügyminisztérium által 1920-ban kiadott A magyar békeszerződés című kiadvány alapján Csillag Mano, Kálomista László és Máthé Áron írták.