Középpontos hasonlóság és a légzés működése az M5 szerdai oktatási sávjában

 

Az M5 kulturális csatorna március közepe óta oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. Az 1-4. osztályosoknak szól az Alsós – Sulikalandok, az 5-8. osztályosoknak pedig a Felsős című műsor. Az egyetemisták sem maradnak program nélkül, nekik ajánlja a Mindenki Akadémiáját a csatorna. A Mozogj otthon! című adásban pedig tornázásra buzdítja a kicsiket és nagyokat az M5 – olvasható a kulturális csatorna közleményében.

Május 27-én (szerdán) 8-kor kezdődik az Alsós – Sulikalandok című műsor, melyben az elsősök hangulatjavító technikákkal ismerkedhetnek meg, a másodikosok pedig a kismacskákról és a nagymacskákról hallhatnak.

Az M5 a Felsős című műsorát ezúttal is a 6-8. évfolyamon tanulóknak ajánlja. A 8.30-kor kezdődő, nyolcadikosoknak szóló adásában több tantárgyat is érint a csatorna: biológiából a légzés működéséről lesz szó, a földrajzpercekben Spanyolországba és Olaszországba utazhatnak, történelemből pedig Rákosi Mátyás diktatúrájával foglalkozik az M5.

A hatodikosok magyarórán a vita műfajával ismerkedhetnek meg.

Történelemórán az európai nagyhatalmak területszerzéseiről, a gyarmatosításról tudhatnak meg többet a 7. osztályos diákok. Matematikából a középpontos hasonlóságról tanulhatnak a nyolcadikosok, művészetből pedig Johannes Brahms életét, zenedarabjait és munkásságát veszik górcső alá a hetedikesek.

A végzős tanulók ezután megtudhatják hogyan lesz valakiből műsorvezető, az állampolgári ismeretek perceiben pedig a demokratikus Magyarország működése lesz a téma. 11.30-tól a szokott módon a nyelvtanuláshoz nyújt segítséget az M5, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg olaszul.

A Mindenki Akadémiája 12.30-tól látható,

szerdán Pelyach István tart előadást „Széchenyi István gróf és a forradalom” címmel.

A műsort este 20 órától megismételi a csatorna.

14.45-kor kerül adásba a Mozogj otthon! az M5 csatornán, amiben hivatásos gyógytornászok 10 perces napi adásokban mozgatják meg az otthon ragadt nézőközönséget. Fiatal felnőttek, idősebbek, és gyerekek is bekapcsolódhatnak a tornázásba, hiszen a műsor minden korosztálynak szól. Az Alsós – Sulikalandok és a Felsős aznapi adásait 15 órától ismételi meg az M5.