Chopin és a rendszerváltás az M5 csütörtöki oktatási sávjában

 

Az M5 kulturális csatorna március közepe óta oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. Az 1-4. osztályosoknak szól az Alsós – Sulikalandok, az 5-8. osztályosoknak pedig a Felsős című műsor. Az egyetemisták sem maradnak program nélkül, nekik ajánlja a Mindenki Akadémiáját a csatorna. A Mozogj otthon! című adásban pedig tornázásra buzdítja a kicsiket és nagyokat – derül ki az M5 közlenményéből.

Május 14-én – csütörtökön – 8 órakor kezdődik az Alsós – Sulikalandok című műsor, melyben a harmadikosok a barkochbázás segítségével ismerkedhetnek meg az összetett főnevekkel, a negyedikesek pedig a tollbamondás világába látogathatnak el.

Az M5 a Felsős című műsort a 6-8. évfolyamon tanulók figyelmébe ajánlja. 8.30-kor hetedikes földrajzzal indul az adás, Ázsia földrajzi fekvéséről, övezetességéről és vízrajzáról lesz szó. A nyolcadikosok magyar órán a különírás és az egybeírás szabályaival ismerkedhetnek.

Történelemből a 7. osztályosok a nyilasterrorról és a holokausztról tanulhatnak, majd matematikából a hatodikosok az életből vett egyszerű példákon keresztül tudhatnak meg többet az arányos osztásról. A művészetek jegyében a hatodikosoknak szóló órán Frédéric Chopin tragikusan rövid életéről és halhatatlan műveiről lesz szó – írja az M5.

Ezt követően a nyolcadikosok a magyar rendszerváltás eseményein keresztül a demokratikus jogállam működésével, biológiából a csontok felépítésével, majd Csehország és Lengyelország fölrajzával ismerkedhetnek meg.

11.30-tól a szokott módon a nyelvtanuláshoz nyújt segítséget az M5, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg spanyolul. A Mindenki Akadémiája 12.30-tól látható, csütörtökön Thékes István tart előadást „Anyanyelvi és idegennyelvi szókincs” címmel.

A műsort este 20 órától megismételik az M5-ön.

14.45-kor kerül adásba a Mozogj otthon! az M5 csatornán, amiben hivatásos gyógytornászok 10 perces napi adásokban mozgatják meg az otthon ragadt nézőközönséget. Fiatal felnőttek, idősebbek, és gyerekek is bekapcsolódhatnak a tornázásba, hiszen a műsor minden korosztálynak szól.

Az Alsós – Sulikalandok és a Felsős aznapi adásait 15 órától ismételi a kulturális csatorna.