Zrínyi Ilona, a vizek állatvilága és a romantika stílusjegyei az M5 pénteki oktatási sávjában

 

Az M5 oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. Minden hétköznap reggel 8-tól este 20.30-ig terjedő műsorsávban a biológia, matematika, történelem, irodalom és földrajz mellett a nyelvtanulásé a főszerep. Felsős és Érettségi című műsoraik az általános iskolai és gimnáziumi évfolyamoknak szólnak, Szólalj meg! című sorozatukban pedig a nyelvtanulással foglalkoznak. Ezek után a Mindenki Akadémiája című műsoraikban tekintenek ki az egyetemi tananyag felé is.

Március 27-én (pénteken) az M5 a Felsős című műsorát elsősorban a 6–8. évfolyamon tanulók figyelmébe ajánlja. Reggel 8 órától 6. osztályos természetismerettel kezdenek, ezúttal a vizek és vízpartok állataival ismerkedhetnek meg közelebbről a nézők. Magyar nyelv és irodalomból a szövegértelmezéshez kaphatnak szakértő segítséget a 8. osztályosok, történelemből pedig Zrínyi Ilonáról, Munkács hősnőjéről tanulhatnak a hatodikos diákok.

Ezt követően 7. osztályos matematika következik, ahol a középpontos tükrözés és a középpontos szimmetria lesz a téma. A művészet jegyében a romantikával ismerkedhetnek meg a hetedikesek: a XIX. századra jellemző egységes korstílusról, a meghatározó stílusjegyekről, a jellegzetes épületekről, festményekről, képzőművészeti alkotásokról is szó lesz az adásban. Ezután a 8. osztályosok a feltételezés, a sztereotípia és az előítélet fogalmairól tudhatnak meg többet.

Délelőtt 11 órától 12 óráig a megszokott módon a nyelvtanulásé a főszerep, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg oroszul.

Déltől kezdődik az M5 Érettségi című műsora, melyben magyar nyelvtannal indítanak, ahol az alá- és mellérendelő szerkezetekkel foglalkoznak. Majd matematika következik: átveszik a kicsinyítés-nagyítás szabályait, az arányosság témakörét és mindezt különböző formákra vetítve gyakorolják.

Informatikából lezárják a programozás témakörét, szó lesz az értékadásról és a változók típusairól is, de a programozási tételek sem maradnak ki a sorból. Földrajzból az energiahordozók különféle csoportjait veszik át, történelemből pedig Magyarország II. világháborús részvételének körülményeit és a magyar elit kiútkeresését vizsgálják.

Este 20 órakor kezdődik a Mindenki Akadémiája, a pénteki adás címe: Hősök és árulók? Az 1552-es várháborúk szereplőinek árnyaltabb jellemrajza.

A címlapfotó illusztráció.