×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Arany János és a megújuló energiaforrások is téma lesz az M5 csütörtöki oktatási sávjában

 

Az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat.

Minden hétköznap a reggel 8-tól este 20.30-ig terjedő műsorsávban a kémia, matematika, történelem, irodalom és fizika tárgyak., emellett a nyelvtanulásé a főszerep. A Felsős és  az Érettségi című műsorok az általános iskolai és gimnáziumi évfolyamoknak szólnak, a Szólalj meg! című sorozatban pedig a nyelvtanulással foglalkoznak. Ezek után a Mindenki Akadémiája című műsor kitekint az egyetemi tananyag felé is.

Március 26-án a Felsős című műsor jeletkezik az 5-8. évfolyamból mindenki számára hasznos tartalmakkal. Reggel 8 órakor a 7. osztályos kémiával indulnak, ahol az oldatokról lesz szó. Ezután 5. osztályos irodalom következik, Erich Kästner: A két Lotti című gyerekregényét veszik górcső alá az adásban, majd a 6. osztályosok megtudhatják, hogy II. József milyen szerepet játszott a magyar történelemben.

Matematikából a 7. osztályos diákok a geometriai transzformációkról tanulhatnak, ezt követően pedig a 8. osztályosok egy rendhagyó osztályfőnöki óra keretében megismerkedhetnek a természetfotózás rejtelmeivel. 10.30-tól egy több témakört felölelő epizód következik. Először az örökölt és tanult magatartásformákról, a bevésődés folyamatáról tudhatnak meg többet a diákok, majd földrajzból szó lesz Magyarország megújuló energiaforrásairól, a történelmi percekben pedig a Kádár-rendszerről hangzik el beszélgetés.

11 órától délig a nyelvtanulásé lesz a főszerep, a Szólalj meg! című sorozatban ezúttal az angol és a spanyol nyelvvel foglalkoznak.

Az Érettségi című műsor 12 órától magyar irodalommal indul. Arany János balladáit elemezik (V. László, Ágnes asszony, Szondi), megmutatják, hol töltötte a költő életének utolsó évét, és hol írta utolsó műveit, valamint bemutatják a Toldi trilógia kéziratát is.

Ezután matematika következik, geometriával. A hegyes és tompaszögű háromszögekkel foglalkoznak, átveszik a szinusztételt és a koszinusztételt. Kémiából a kolloidokkal ismerkednek meg, fizikából pedig a gravitáció témakörét járják körbe. Történelemből a második világháború előtti Németország története lesz a téma, és bemutatják a nemzetiszocializmus ideológiai rendszerének sajátosságait.

Este 20 órától következik a Mindenki Akadémiája, a csütörtöki adás címe: Sporttörténet a palotanegyedben és a pesti belvárosban.