×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A törökök kiűzése, egy rendhagyó osztályfőnöki óra és József Attila pénteken az M5-ön

 

Az M5 oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. Minden hétköznap reggel 8-tól este 20.30-ig terjedő műsorsávban a biológia, földrajz, matematika, történelem, nyelvtan és irodalom mellett a nyelvtanulásé a főszerep. Az M5 Felsős és Érettségi című műsorai az általános iskolai és gimnáziumi évfolyamoknak szólnak, Szólalj meg! című sorozatukkal pedig a nyelvtanulás felé tekintenek ki. Ezek után a Mindenki Akadémiája című műsoraikban az egyetemi tananyagra is rátérnek.

Pénteken reggel 8 órakor Felsős című műsorban biológiával és földrajzzal indítanak, a felszín alatti vizeinkről Horváth Judit geológussal beszélgetnek. Az adásban a vezetékes ivóvíz útjára, valamint a hazai termálvizek jelentőségére is fény derül. Ezután magyar irodalomból Gárdonyi Géza megunhatatlan történetét, az Egri csillagokat elemzik tovább.

Történelemből a törökök kiűzésének fontosabb állomásait, a háttérben zajló társadalmi-politikai-gazdasági folyamatokat és összefüggéseket Varga Szabolcs történész segít felgöngyölíteni és megérteni. Matematikából szöveges feladatokat fognak megoldani egyenletekkel, majd ezt követően a művészet jegyében a Vocapella kórus tagjainak és vezetőjüknek, Novák-Szabó Lívia karnagynak köszönhetően megtudhatják a nézők, hogy milyen műveket énekeltek a reneszánsz és barokk korabeli kórusok.

Utána egy rendhagyó osztályfőnöki órán vehetnek részt a nézők: Komlóczi Zoltán zene és drámatanárral arra keresik a választ, vajon miért akar az ember mindig felfedezni valamit? A téma aktualitását a Mars-kolónia adta.

11 órától délig a nyelvtanulásé lesz a főszerep, Szólalj meg! című sorozatukban ezúttal az angol és az orosz nyelvvel fognak foglalkozni.

Ezt követően 12 órakor kezdődik Érettségi című műsoruk, melyben az irodalom, azon belül is József Attila költészete kerül a középpontba. Matematikából a logaritmus definíciójával foglalkoznak, és az érettségi példákon túl, helyet kap majd a gyakorlati alkalmazás is. Földrajzból a korfát, azaz a népesség nemenkénti koreloszlását fogják vizsgálni, történelemből pedig a sztálini diktatúra legfőbb jellemzőivel ismertetik meg a nézőket.

Este 20 órától a Mindenki Akadémiájában arra keresik a választ, hogy megjelenhetnek-e a fizika törvényszerűségei a festészetben.