Nepp Józsefre emlékeztek az Országos Rajzfilmünnepen

 

Macskafogó, Ludas Matyi és az ötven évvel ezelőtt bemutatott Mézga család – sokakban idéznek fel gyermekkori emlékeket a két éve elhunyt Nepp József rajzfilmjei. A rendező alkotásait most újra lehetett nézni az Országos Rajzfilmünnepen – közölte az M1 Híradója.

A Mézga család pontosan 50 éve költözött be a magyar családok életébe a Magyar Televízión keresztül.

Nepp József híres alkotása ráadásul Németországban, Kubában és az egykori Csehszlovákiában is nagy sikert aratott. A kerek évfordulón az országos rajzfilmünnepen sok helyen maratoni Mézga család vetítést tartottak. Sokan hozták el unokáikat, gyermekeiket, hogy megmutassák nekik gyermekkoruk meghatározó szereplőit.

A hetedik rajzfilmünnepen Nepp József életműve állt a középpontban, így más híres alkotását is bemutatták. Így például az MTVA archívumából a Macskafogót vagy a Ludas Matyit. Az író, rendező, rajzoló, forgatókönyvíró életművéért 1982-ben a nagyon rangos Giffoni-díjat is átvehette Olaszországban, majd 1999-ben Kossuth-díjat kapott.

Kortárs magyar alkotásokat is láthatott a közönség, a Lengemeséket vagy a Kufli-filmeket.

Idén országszerte összesen 110 helyszínen várták a rajzfilm kedvelőket vetítésekkel és gyermekprogramokkal. A cél az volt, hogy közösségi élmény legyen a rajzfilmnézés, és felhívja a figyelmet a magyar rajzfilmes kultúrára.

A tervek szerint jövőre a 20. századi magyar animáció kezdetei és Macskássy Gyula munkássága lesz az Országos Rajzfilmünnep fő témája.