A hagyományok ápolásában nagy szerepet kap a Fölszállott a páva

 

Október 25-én, pénteken indul a Fölszállott a páva új gyerekévada a Duna csatornán. Eredics Gábor, a zsűri egyik tagja elmondta: az előválogató alatt a gyerekek a produkcióikra nem csak egy kötelezően elvégzendő feladatra tekintettek, hanem ténylegesen élvezték azt a pár percet, amíg bemutatták előadásukat.

A Duna csatornán október 25-én, pénteken indul a Fölszállott a páva új gyerekévada. Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenész, akadémikus elmondta: nagy öröm számára, hogy a 2015-ös, első Fölszállott a páva gyerekévada után idén ismét a zsűrik közt ülhet – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.


Eredics Gábor elmondta, sokan úgy gondolják, hogy pár év elteltével a népzene, néptánc, és a hagyományos motívumok már csak a kutatók számára fog kutatási anyagként szolgálni. Azonban a Fölszállott a páva, népzenei tehetségkutató bebizonyítja, hogy a hagyományátadás, hagyományápolás nem fog megszűnni.

Az előválogatón minden versenyző szemében látták azt a csillogást, ami megerősítette őket ebben  minket ebben a tényben. Hozzátette az előválogatók alatt azt tapasztalták, hogy a gyerekek a produkcióikra nem csak egy kötelezően elvégzendő feladatra tekintettek, hanem ténylegesen élvezték azt a pár percet, amíg bemutatták előadásukat.

A Fölszállott a páva új évadában a hagyományőrzés mellett a környezettudatosság is fontos témává vált. A jelentkezők bemutatójukban a hagyományőrzés mellett arról is írtak, hogy mennyire fontosnak tartják a biciklizést, a szemétszedést, a faültetést és az állatvédelmet.

A pénteki adás után a fellépők teljes produkciója megtekinthető lesz a műsor oldalán.