A legnépszerűbb kulturális fesztiválok nyomába ered az M5 csatorna

 

Az M5 útnak indult, hogy bemutassa a legnépszerűbb nyári kulturális fesztiválokat. Vegyen részt ön is Magyarország kiemelkedő kulturális fesztiváljain az M5 csatornával. Irány Szentendre!

A legnépszerűbb kulturális fesztiválok nyomába ered az M5 csatorna (Fotó: M5)

A legnépszerűbb kulturális fesztiválok nyomába ered az M5 csatorna (Fotó: M5)

A Kult30 – a fesztivál félóra című műsor keretében a csatorna minden pénteken 20.58-tól más-más városból jelentkezik, így a csatorna nézői is átélhetik a hazai művészeti élet nyári pezsgésének, sokszínűségének élményét. Az adást megelőző napokban az adott régió kincseit fedezhetik fel az M5 műsorvezetőivel. A kulturális portyázásokat négy keréken és túracipőben, földön, vízen vagy levegőben minden hétköznap este 21.56-tól láthatják (a nézők) az M5 Úton című műsorban.

Ezen a héten a Szentendrei Teátrum jubileumi évadára látogat el az M5. A fesztivál kapcsán Vasvári Csabát, a Szentendrei Teátrum igazgatóját kérdeztük a számára legkedvesebb programokról.

Íme három kulturális program Vasvári Csaba ajánlása alapján, amit egy színházkedvelő se hagyjon ki, ha Szentendrére látogat.

1. Dan Gordon: Becéző szavak

„Vannak strapás anyák. Sziporkázóak, szórakoztatók, de a legrosszabbkor szólnak, tapintatlanok és mindig hibátlanul szúrják be a legbrutálisabb megjegyzést. Ha nem a mi bőrünkre menne, boldogan élveznénk imádni való humorukat. Na, Aurora ilyen. Pedig mindig a legjobbat akarja, az egész életét parkolópályára állítja, hogy végre gatyába rázza a lányáét – aki mellesleg férjes asszony, és gyerekei vannak. Mert ő megmondta előre.”

2. Nyitrai László–Máthé Zsolt: A hentes lánya

„Nóra élete tündérmese egészen addig, amíg az eljegyzésén ujjára nem megy rá a gyűrű. A rózsaszín felhőkből rémálomba csöppen: magára marad. Elhatározza, hogy gyökeresen megváltoztatja életét. Tökéletes szeretne lenni azonnal, és ezért bármire képes. A zenés monodráma egy fiatal nő vallomása felnőtté válásról, önismeretről, szerelemről.”

3. Molnár Ferenc: Liliom, egy csirkefogó élete és halála, külvárosi legenda hét képben

A Szentendrei Teátrum, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház közös bemutatója

„Két fiatal ül a Városliget egy padján. Körbelengi őket az akácvirág illata. A verkli hangja lassan elhal, beesteledik. Ebben az örökké tartó pillanatban a jövő csupa ígéret. Liliom és Julika találkozása két magányos ember egymásra találása. Szerelmük a nagy szerelem, amiért érdemes mindent feladni és újrakezdeni. A Liliom a huszadik század egyik legszebb és legfájdalmasabb története. Liliom öntörvényű művész, akinek szerelméért Julikának vagy vállalnia kell az önfeladással járó polgári létet, vagy szembe kell néznie a nyomorral.”