Földig rombolt házak, templomok és iskolák, üres utcák – Szíriában forgatott a közmédia

 

A Közel-Keleten élő keresztényekről készített dokumentumfilmet a közmédia forgatócsoportja. Az alkotók hat napot forgattak Szíriában, háborús körülmények között. Aleppóban, Homszban és Damaszkuszban is jártak azért, hogy megismerhessük a bombázások és a romok között élő keresztény kisebbség életét. Siklósi Beatrix szerkesztő az M1-en arról beszélt: ez volt a legnehezebb és legmegrázóbb forgatása.

Földig rombolt házak, templomok és iskolák, üres utcák, romok és por. Így néz ki most az egykor virágzó szíriai város Aleppó. Az ország északi részén fekvő település a hét évvel ezelőtt kezdődött háborúban elvesztette lakosainak kétharmadát. Sokan elmenekültek, sokan pedig életüket vesztették.

Az MTVA stábja, Siklósi Beatrix és Marosi Géza nem először látogattak olyan országba, ahol a keresztényeket üldöztetés éri. Voltak korábban Irakban, Egyiptomban és Jordániában is. Szíria jelenleg is háborús övezet, ezért különösen veszélyes és nehéz volt a forgatás – mondta még csütörtökön Siklósi Beatrix az M1-en. A dokumentumfilm szerkesztő-riportere úgy fogalmazott: a forgatás alatt döbbenetes élményekben volt részük, és reméli, hogy az alkotás valamennyire visszaadja azt a drámát és élni akarást, amit ott tapasztaltak.

A stábot ezúttal is elkísérte Böjte Csaba ferences szerzetes, de velük tartott Hölvényi György európai parlamenti képviselő és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes is. A menekültek visszatérésében a biztonság alapvető szempont – mondta utóbbi vasárnap az M1-en. A római katolikus pap hozzátette: egy olyan radikalizált világban, ahol nincs biztosíték a békére, oda nem mennek vissza az emberek. Kiemelte: a nincstelenné vált családok akkor tudják újrakezdeni az életüket, ha helyben kapnak segítséget.

Az Ökumenikus Segélyszervezet, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, a Hungary Helps program keretében próbál segíteni a Közel-Keleten maradt családoknak. A szervezet az elmúlt négy évben több segélyakciókat indított. Templomok, iskolák és házak újjáépítésében segít, többek között Szíriában is.