Ha lemaradt róla, itt megnézheti a Mária Terézia filmet

 

Pénteken és szombaton mutatták be a Dunán a magyar, a szlovák, a cseh és az osztrák közmédia közös készítésű filmjét Mária Teréziáról. Ha lemaradt volna a filmről, itt megnézheti.

1. rész


2. rész


Négy ország több mint félszáz színésze, statiszták, megannyi filmes, a temesvári származású Amerikában élő rendező és hosszú hónapok munkája kellett ahhoz, hogy elkészülhessen a nagyszabású történelmi film. A magyar királynő, Mária Terézia fiatal éveiről szóló kosztümös filmet két részben vetítette a Duna Televízió.

A kétrészes film – amelyet Mária Terézia születésének 300. évfordulója alkalmából készítettek – az uralkodó fiatal éveit mutatja be. A film az első olyan nagy volumenű filmes alkotás, amelyet a négy ország közmédiája, az MTVA, a szlovák RTVS, a cseh CT és az osztrák ORF közösen készített.

A Mária Terézia mini sorozatot Mirka Zlatníková forgatókönyve alapján az Amerikában élő, temesvári születésű Robert Dornhelm rendezte.

A cseh közmédia kezdeményezése alapján, négy köztévé közös finanszírozásában készült film főszerepét az osztrák Marie-Luise Stockinger alakítja, ám a történelmi drámában cseh, szlovák és magyar színészek is szerepet kaptak, köztük Tenki Réka, Nagy Ervin és Adorjáni Bálint is. A kétrészes filmet idén tavasztól őszig forgatták, főként csehországi helyszíneken, de részben Pozsonyban, Bécsben és Toszkánában is.

A filmről készült werk anyagot ide kattintva nézheti meg.