Mária Terézia – klasszikus, kosztümös, történelmi film a Dunán

 

Négy ország több mint félszáz színésze, statiszták, megannyi filmes, a temesvári származású Amerikában élő rendező és hosszú hónapok munkája kellett ahhoz, hogy elkészülhessen a nagyszabású történelmi film. A magyar királynő, Mária Terézia fiatal éveiről szóló kosztümös filmet két részben vetíti a Duna Televízió.

Mária Terézia osztrák főhercegnő, majd magyar királynő születésének 300. évfordulójára készült el az a kétrészes történelmi dráma, amely az uralkodó fiatal éveit mutatja be. A film több szempontból is kuriózumnak számít: ez az első olyan nagy volumenű filmes alkotás, amelyet a négy ország közmédiája, az MTVA, a szlovák RTVS, a cseh CT és az osztrák ORF közösen készített. Az film ötlete egyébként a cseh közmédiától származik, a forgatókönyvet  Mirka Zlatníková írta, a rendezésre pedig a magyarul jól beszélő temesvári születésű Amerikában élő Robert Dornhelmet kérték fel.

Mária Terézia film

A filmben csaknem félszáz színész játszik, a főszerepet az osztrák Marie-Luise Stockinger, a Burgtheater színésznője kelti életre, aki izgalmas karakterfejlődést jelenít meg filmes debütálásában. Mária Terézia férjét, Lotaringiai Ferenc Istvánt a cseh Vojtech Kotek alakítja. A hazai nézőknek külön örömöt jelenthet, hogy négy kiváló magyar színésszel is találkozhatnak a két részes produkcióban, amelyet főleg cseh helyszíneken, de Ausztriában és Toscanában is forgattak.

Adorjáni Bálintot láthatjuk a jóképű és rámenős Esterházy Miklós gróf szerepében, akit színházi munkái mellett több filmből is ismerhetnek már a nézők, (Anyám és más futóbolondok a családból,  A fekete bojtár, Kossuthkifli), testvérét Esterházy Pált pedig Nagy Ervin testesíti meg, akit legutóbb a nézettségi rekordot döntő Kincsemben és a berlini Ezüst Medve díjas Testről és lélekről című filmben játszott. A történet szempontjából meghatározó szerep jut Rátóti Zoltánnak (Kincsem, Kossuthkifli, A zöldsárkány gyermekei), aki a porosz uralkodót képviselő Grumbkowot játssza. Tenki Réka (Testről és lélekről, Budapest Noir) pedig a császári udvar egyik előkelőségét, Lorenz grófnőt alakítja.

„Esterházy Miklós mély érzelmeket táplált Mária Terézia iránt – ez az igazi mozgatórugója annak, hogy miért van a az uralkodónő közelében” – mesélte Adorjáni Bálint a forgatáson.

Marie-Luise Stockinger és Vojtìch Kotek, cseh színész a Mária Terézia című filmben.

Mária Terézia szerepében Marie-Luise Stockinger látható, férjét Lotaringiai Ferenc Istvánt Vojtìch Kotek, cseh színész kelti életre

A temesvári származású Amerikában élő rendező, Robert Dornhelm nagyon elégedett volt a film forgatása után. „Ez az első osztrák, magyar, cseh, szlovák koprodukció, ami nagyon jól sikerült, és remélem, hogy tanulhatunk is a közös munkából – mondta. Remélem, hogy a folytatással is megtalálnak, bár igaz az idősebb Mária Terézia kevésbé olyan attraktív, mint a fiatal, de politikailag nagyon érdekes lesz a helyzete.”

A történelmi film érdekessége, hogy abban minden színész az anyanyelvét használja azért, hogy az az adott ország televíziójában vetítve autentikus legyen. Az idegen színészek hangját pedig szinkronizálták.

Mária Terézia

1. rész, 2018. január 5. péntek, 20.30 Duna TV
2. rész, 2018. január 6. szombat, 20.30 Duna TV

Azok pedig, akik most nem láthatják a filmet, vagy éppen újranéznék, vetítés után korlátlan ideig megtekinthetik a Médiaklikk.hu oldalon.