×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Majdnem fodrász lett Haumann Péter, a nemzet színésze, aki ma 80 éves

 

Több mint százötven szerepbe bújt a színpadon, és többtucatnyi játékfilmben, tévéfilmben szerepelt, emellett rendezett is és szinkronizált. A törpökre vadászó Hókuszpók magyar hangja, civilben férj, szülő és nagyapa. Haumann Péter lassan hatvan éve van a pályán. A Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, Prima Primissima díjas színészóriás 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést is.

Szülei női fodrászok voltak, ha színészi felvételije nem sikerül, a családi vállalkozást folytatta volna. Orvosnak készült, a Toldy Ferenc Gimnázium színjátszó körében azonban egyik tanára felismerte tehetségét és a színi pálya felé irányította. A sors is színésznek szánta, hiszen a színművészetiről előbb érkezett meg a felvételi értesítés, mint az orvosiról, így oda iratkozott be.

1963-ban friss diplomásként Debrecenbe szerződött, majd Pécsre vezetett az útja

A Dunántúli Színházak Fesztiválján Gyurkó Lászlót meggyőzte a játéka, így szerződést kapott az újonnan alakuló 25. Színházban. Ezután rövid ideig játszott a József Attila Színházban, 1973-ban került a Madách Színházhoz, ahol számos felejthetetlen szereppel örvendeztette meg a közönséget, és a társulat vezető művésze lett. 1988-ban a Nemzeti Színházhoz, majd a rövid életű Arizona Színházhoz, onnan pedig egy évre a Radnóti Színházhoz szerződött. 1994-től 2016-ig a Katona József Színház művésze volt, azóta szabadúszó.

Egyedi orgánumú, sokoldalú egyéniség, sajátos humorral megformált vígjátékbeli alakjai mellett drámai erejű alakításaival is emlékezetes sikereket arat. Már első jelentős szerepe, a Platón műve alapján készült Szókratész védőbeszéde című monológ országosan ismertté tette: fiatalon is hitelesen személyesítette meg a halálra ítélt, agg filozófust, a két és félórás művet pedig egyetlen súgói segítség nélkül mondta el.

A darabot évtizedeken át műsorán tartotta, csiszolta, érlelte, sőt hangoskönyv formájában is megjelent.

Emlékezetes alakítása volt az Állítsátok meg Arturo Uit! címszerepe, a Sok hűhó semmiért Benedekje, a Hamlet Claudiusa, kiváló volt Volponeként Ben Jonson darabjában vagy Albinként az Őrült nők ketrecében.

Több mint háromszáz alkalommal játszotta el Tust, a kivénhedt színházi macska szerepét a Madáchban, a Macskák című musicalben

A legendás darab műsorra tűzésének harmincadik évfordulóján ő is visszatért, a közönség óriási ünnepléssel várta.

Rendezéssel is foglalkozott, hat darabot vitt színre. A Katona József Színházban szerepelt többek között Harpagonként Molière A fösvényében, Ibsen Hedda Gablerében és A vadkacsájában, Shakespeare Macbethjében, Goethe Faustjában, Tadeusz Słobodzianek A mi osztályunk és Borbély Szilárd Az olaszliszkai című darabjában.

„Amíg használható vagyok, addig használni akarom magam”a ma 80 éves Haumann Pétert köszöntjük az MTVA archívuma segítségével.

Több filmben és számos tévéjátékban is láthattuk, köztük volt a Forró vizet a kopaszra, a Fekete gyémántok, a BÚÉK, a Hajnali háztetők, az Anna filmje, A hídember, a Szabadság, szerelem és a Kalandorok. Felejthetetlen alakításainak egyike a Patás figurája Rideg Sándor Indul a bakterház című regényének filmes feldolgozásában. Számára egy-egy film-, tévés-, rádiós vagy szinkronszerep mindig is ugyanazt az örömteli izgalmat jelentette, mint a színpad. Kovács Katival együtt vezette a Magyar Televízió Slágertévé című nosztalgiaműsorát, sőt ő maga is dalra fakadt.

Művészi munkásságát 1970-ben és 1972-ben Jászai Mari-díjjal, 1980-ban érdemes művész címmel, 1985-ben Kossuth-díjjal ismerték el. A Halhatatlanok Társaságának 1997-ben lett tagja, 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést.

2009-ben a Prima Primissima díjat kapott, 2010-ben pedig a nemzet színészévé választották.

Három gyermeke közül Petra és Máté is a színészi pályát választotta, velük Molière A fösvény című darabjának előadásában egy színpadon szerepelt a Pesti Magyar Színházban.

Visszavonultan él, de tavaly ő is kipróbálta az online média nyújtotta új lehetőségeket, nappalijában ülve csatlakozott a gyerekeivel közös virtuális kerekasztal-beszélgetéshez.