Shakespeare/37 címmel indult online előadás-sorozat

 

Shakespeare drámáit új kontextusban, színházi előadásban, de filmes eszközökkel láthatjuk megelevenedni a képernyőn a Shakespeare/37előadás-sorozat keretében. A műveket harminchét magyar dráma- és prózaíró, illetve költő írja meg, és Magács László, a TRIP igazgatója rendezi. Négy darab már megtekinthető.

A Webszínház új, online szériája Shakespeare összes drámáját új kontextusba helyezi. Erről Magács László, a TRIP igazgatója és a Shakespeare/37-sorozat rendezője beszélt az M1 Ma reggel című műsorában. A művekből kiindulva harminchét ismert magyar dráma- és prózaíró, illetve költő írt húszperces etűdöket.

A rendező a darabok hosszával, stílusával és a szereplők számával kapcsolatban írt egy rövid útmutatót. Ez azért volt fontos, hogy egysnittes felvétel készülhessen, tehát a felvételekben nincs vágás, egy ívben végigjátszhatják a színészek az adott érzést, állapotot. Nem kell ugrálniuk az időben, mint egy filmforgatáson, ahol sokszor előbb veszik fel az utolsó jelenetet, mint az elsőt.


Így lényegében egy színházi történet, esemény bontakozik ki, csak filmes eszközökkel.

Magács László elmondta, hogy az első magyar karanténszínházat az első járványhelyzet alatt alakították meg. Sokat kísérleteztek a módszerekkel, hogyan lehetne a képernyőn is igazán élvezhetővé tenni a színházat. Arra jutottak, hogy a kamera meg tud mutatni olyan érzéseket, pillanatokat, gesztusokat is, amit netán a színházban nem láthatunk, mert messze ülünk a színésztől. Így amit elveszítünk azáltal, hogy nem ülünk ott élőben, azt a kamera azzal tudja visszaadni, hogy a közeli felvételeknek köszönhetően mégis testközelbe kerülhetünk a színészekkel, a kamera vezetni tudja a néző figyelmét.

Bár Shakespeare műveit négy kategóriára osztják általában (komédiák, tragédiák, királydrámák, színművek), a központi gondolat az lehet mögöttük, amiért a mai napig örök érvényűek ezek a darabok.

Olyan mély, egyszerű, emberi viszonyokat, érzéseket talált meg, amik örökek. A hatalom, az azzal való visszaélés mindig problémás (akár egy házasságban, munkahelyen). Valahogy mindig találunk olyan pillanatot, amit a sajátunknak érzünk, amivel azonosulni tudunk. Olyan fókusszal tudta megfogalmazni a történeteket, amik univerzálissá, időtállóvá tették” – mondta Magács László.

A sorozat már a tavaszi fesztiválon elindult, ahol három etűdöt fűztek össze. A Webszínház honlapján négy kisfilm már elérhető, szerda este nyolckor pedig Kemény Zsófi Lieberman – Sok hűhó semmiért, Shakespeare után szabadon feldolgozása lesz látható. A premierek mindig szerdánként vannak, amelyik darabnak már megvolt a premierje, az onnantól bármikor megtekinthető a honlapon.

A címlapfotó illusztráció.