Az István, a király szimfonikus operaváltozatát mutatja be az Opera

 

Gyöngyösi Levente szimfonikus hangszerelésében, operaénekesek előadásában mutatja be az István, a király című rockoperát a Magyar Állami Operaház október 17-én és 25-én a budapesti Erkel Színházban.

A produkciót Szinetár Miklós rendezi, az Opera együtteseit Kesselyák Gergely és Cser Ádám dirigálja – közölte a dalszínház csütörtökön az MTI-vel.

A kettős szereposztásban a főbb szerepeket Boncsér Gergely és Pataki Dániel (István), Cseh Antal és Szegedi Csaba (Koppány), Komlósi Ildikó és Meláth Andrea (Sarolt), László Boldizsár és Varga Donát (Torda), Máthé Beáta és Balga Gabriella (Réka), valamint Szemenyei János és Turpinszky Gippert Béla (Laborc) énekli. Az Opera Zenekarát, Énekkarát (karigazgató Csiki Gábor) és Gyermekkarát (karvezető Hajzer Nikolett) Kesselyák Gergely és Cser Ádám vezényli.

A Magyar Állami Operaház a jogtulajdonosokkal együttműködésben Szörényi Levente 75. születésnapja alkalmából, majd azt követően a keresztény évad zárásaként, a nemzeti összetartozás napján tervezte bemutatni az István, a király szimfonikus operaváltozatát,

amelynek ősbemutatójára a tavaszi járványügyi intézkedéseket követően most októberben nyílik lehetőség.

A darabot Szinetár Miklós rendezi, aki a színpadra állításban is az operai hagyományok monumentális, eklektikus megvalósítására helyezi a hangsúlyt. Ebben nyújt segítséget Horesnyi Balázs többszintes, vetíthető felületekkel gazdagított díszlete, Velich Rita történelmi kort megidéző, míves jelmezei, valamint Vári Bertalan koreográfiája, aminek előadásában a Magyar Nemzeti Balett tánckara működik közre.

A címlapfotó illusztráció