×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Halász Judit: A szerepeknél sokkal többet adtak a gyerekek

 

Halász Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja volt az M5 Ez itt a kérdés című műsorának vendége. A műsorban megszólaltak barátai, pályatársai és kollégái is.


Halász Judit 1960-ban érettségizett a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után (1964) a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött. Alig töltött ott fél évet, Várkonyi Zoltán már vendégnek hívta a budapesti Vígszínházba, és a következő évadtól leszerződtette. Azóta is Magyarország legnagyobb prózai színházának a tagja.

A Vígszínházban már hagyománynak számít, hogy minden karácsony előtt három vasárnapon énekel, nemcsak gyerekeknek, hanem családoknak is.

A gyerekek megválasztották (Magyarországon elsőként) a lengyel gyerekek által alapított Mosolyrend Lovagjának. Az elismerésben az elsők között II. János Pál pápa és Peter Ustinov is részesült.

A Kossuth-díjas Lukács Sándor szerint Halász Judit a szó legjobb értelmében profi színésznő. Rendkívül fiatalos a szó legszorosabb értelmében, a működése, mozgása, agyjárása, a szelleme – mondta el Lukács Sándor.

Halász Judit már gyermekkorában is szavalóversenyeket nyert, a versek voltak azok, amelyek elindították a pályán. Később a dalaival azt szerette volna elérni, hogy a magyar irodalom ne merüljön feledésbe, hogy a gyerekek könnyebben megtanulják a magyar költők verseit.

Az ember nem azért lesz színész, nem azért játszik el egy szerepet, mert műsorra kerül egy-egy darab, hanem ez egy közlési vágyból fakad, amit el akar mondani a közönségnek

– árulta el Halász Judit.