×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A társadalom egészének érdeke a kommunizmus időszakában lerombolt Városligeti Színház újraépítése

 

A fiatalok közül sokan járnak színházba, ennek ellenére a színházi előadások továbbra sem örvendenek nagy népszerűségnek a fiatalok, a gyerekek körében. Magyarországon még nincs egy olyan színház, ami kifejezetten nekik épült volna. Ezt az igényt szolgálná ki a megépítendő, ám a Karácsony-féle városvezetés által ellehetetlenített, új teátrum.

Városliget Zrt. által közreadott montázson a Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sor sarkára visszaépíteni tervezett Városligeti Színház (Fotó: MTI/Városliget Zrt.)

A Magyar Teátrumi Társaság és a Magyar Írószövetség nyílt levélben fordult május végén Karácsony Gergely főpolgármesterhez, hogy Budapest ne módosítsa az érvényben lévő Városligeti Építési Szabályzatot, és ne lehetetlenítse el, ne akadályozza meg a Városligeti Színház megépítését. A több mint hetven magyarországi színházat képviselő szakmai szervezet és az írók sem kaptak választ a főpolgármestertől.

Még nincs színház, ami a gyerekek igényét szolgálná ki

Vidnyánszky Attila színházigazgató, rendező a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában elmondta, csodálatos infrastrukturális háttere van a magyar színházi világnak, s ha Budapestre gondolunk, akkor ez még fokozottabban igaz. Hozzátette, azonban mégis van hiány e téren. Magyarországon még nincs egy olyan színház, ami kifejezetten a gyerekeknek, a fiataloknak épült volna, és az ő igényeiket szolgálná ki.

Elmondta, ez érződik a statisztikai adatokból is. Bár

a fiatalok közül sokan járnak színházba, ennek ellenére a színházi előadások továbbra sem örvendenek nagy népszerűségnek a fiatalok, a gyerekek körében.

Hozzátette, éppen ezért az egész magyar társadalom érdekét szolgálná ha megépülne a Városligeti Színház.

A Városligetben a kommunizmus előtt volt már színház 

A Nemzeti Színház igazgatója kiemelte, a 19 század végétől, a 20. század elejétől már működött a Ligetben színház egy fa épületben, amit aztán 1906-tól kőszínházzá alakítottak. Sajnálatos módon azonban ez a színház is a kommunista gondolat áldozatává vált, hiszen a Felvonulás tér megépítése miatt lerombolták (1951-ben, a szintén ott levő Regnum Marianum templommal együtt – a szerk.)

Azt is elmondta, a Fővárosi Önkormányzat azzal érvel, hogy nem szeretnék, ha a zöld felület csökkenne a Ligetben, ezért próbálják meg megakadályozni a színház megépítését. Vidnyánszky Attila hozzátette, ez egy abszurd érv a fővárosi vezetés részéről, hiszen

ahová  a tervek szerint a színház épülne, már most egy parkoló található, tehát nem venne el egy négyzetméternyi zöld területet sem a Ligettől.

A Magyar Írószövetség is kiállt a Városligeti Színház megépítése mellett

Elmondta, véleménye szerint az a legnagyobb probléma, hogy a másik színházi társaság nem állt ki a színház megépítése, megvédése mellett. Hozzátette: nem érti, miért hallgatnak, hiszen ez egy olyan kérdés, ami az egész szakmát érinti, a politikai hitvallástól függetlenül.

Ha a színházi közösség egyes tagjai nem is támogatják a színház megépülését, a Magyar Írószövetség kiállt a Városligeti Színház megépítése mellett. Erős Kinga a Magyar Írószövetség elnöke elmondta: több oka is van annak, hogy támogatják a színház megépítését, legfőbb céljuk mégis az, hogy ezt a témát kiszabadítsák abból a  politikai ketrecből, amelybe az utóbbi hónapokban belekerült.

Elmondta, meglátása a Liget Budapest Projekt egy óriási vállalás egy olyan szellemi befektetésre, ami mindenki érdekét szolgálja. Úgy gondolja: projekt megvalósulásával „szintet tudna lépni” a szabadidő eltöltése.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.