×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A szabadúszó művészeket támogatja a Köszönjük, Magyarország! program

 

A színművészettől a néptáncon át a könnyűzenéig egymilliárd forintot csoportosított át a független művészek megsegítésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A koronavírus-járvány kitörése óta a közösség előtti előadó-művészet biztonságos távolságban csak online létezik. Az utcakoncertből vagy az internetes versmondásból nem biztos, hogy meg lehet élni. Különösen akkor, ha valaki szabadúszó, nincs állandó fizetése.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, ez egy valós, igen komoly probléma, amely több ezer alkotót érint. Sajnos a színházak nem állandó alkalmazotti státuszban foglalkoztatják a színészeket, ennek következménye, hogy csak a Győri Nemzeti Színházban negyvenhárom olyan színész van, akik már egy ideje nem kapnak fizetést.

Elmondta, már a járvány kitörésének kezdetén tudták, hogy egy központi nagy gesztusra van szüksége a művészeknek, annak érdekében, hogy átvészeljék a fellépések nélküli időszakot. Az elgondolás meg is született a Köszönjük, Magyarország! program segítségével, ennek értelmében feladathoz kötötten támogatják az alkotókat.

Hozzátette, ez a program azt is elősegíti, hogy a koronavírus-járvány okozta vészhelyzet megszűnésével, úgy a fővárosban mint vidéken, egy pezsgő kulturális élet kezdődhet el.

Elmondta, a pályázó művésznek bizonyítani kell, hogy éveken keresztül a szakmából élt meg, illetve azt is, hogy jelen pillanatban nincs más jövedelme, nincs más bevételi forrása, nem kap nyugdíjat vagy olyan ösztöndíjat, amely segítheti őt vészhelyzet átvészelésében.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.