×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Apáti Bence nem lírai alkat, a küzdősportokba is belekóstolt

 

Sokáig a legifjabb balett-táncos volt, aki eltáncolhatta Spratacus szerepét. Küzdött Tybaltként a Rómeó és Júliában, és megszelídítette Makrancos Katát. Nagyon ritkán vállal csak portréinterjúkat, a Petőfi Live-al kivételt tett az Operettszínház balettigazgatója, Apáti Bence.

Nagyon sokféle sportot csináltam; öttusáztam, karatéztam, bokszoltam, fociztam… De igazán a küzdősportok álltak nagyon közel hozzám, és elsősorban talán a karate. Emlékszem, hogy volt egy nagyon szép kertes házunk és a kertben végeztem különböző, az előző napon tanult karate mozdulatokat. Édesanyám meg a verandán állt és könnybe lábadt szemmel nézte, hogy »ez a gyerek ez valami csoda! Ez valami gyönyörű, hogy így balettozik«. (mosolyog) Neki ott fogant meg a fejében, hogy bennem van valamilyen művészi hajlam. Ő úgy látta, hogy már a kertben is balettoztam, miközben én karatéztam. Ez az apró kis félreértés volt, ami a baletthoz vezetett” – mondta a Petőfi Live kérdésére Apáti Bence.

A viccet félretéve hozzátette, komoly családi gyökerek vezették a tánc felé: művész családból származik. Édesanyja színésznő, anyai ágon a nagymamája és dédnagymamája az erdélyi táncos szcénának voltak elismert tagjai. Egyikük Bécsben volt prímabalerina, a másik pedig az erdélyi, román kortárs balettnak volt az egyik alapítója.

Apáti Bence végül felvételt nyert a Táncművészeti Főiskolára, ahol a kilencéves képzés alatt a hatodik évfolyamban került Keveházi Gábor kezei alá.

Keveházi is meglátott bennem valamit. Nagyon kellett, hogy higgyen bennem, és elhitesse velem is, hogy táncos lehet belőlem. Nagyon sokat tanultam tőle. Az egyik legjobb pedagógusnak gondolom. Később balettigazgatóm is volt az Operaházban” – fogalmazott.

Kiemelte: nagyon rossz helyzet, hogy az elmúlt 10-20 évben valamilyen fura okból kifolyólag az ember negatív jelzőkkel találkozik, ha férfi táncosokról van szó. Gúny tárgyává válik a művész, vagy még ennél sokkal rosszabb dolgokat tapasztal. De amikor ő hétéves kisfiú volt, azt látta, hogy ez egy nagyon elismert szakma, amiben sikeres lehet.

A teljes interjút itt olvashatja el.

A címlapfotó illusztráció.