×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A kistelepülésekre is elviszi a színházat a Déryné-program

 

Hétfőtől lehet jelentkezni a színházi kultúrát a kistelepülésekre eljuttató Déryné-programba. Azon intézmények jelentkezését várják, amelyek szeretnének a településükön színházi előadásokat bemutatni, vagy amelyek vidéken is játszanák a meglévő vagy készülő előadásaikat. A programra csaknem egymilliárd forintot fordít a kormány – derült ki az M1 Híradójában.

Azzal a céllal született meg a Déryné-program, hogy a lehető legszélesebb körben elérhetővé váljanak a minőségi színházi előadások.

„Meggyőződésem, hogy a legkisebb települések is megérdemlik a minőségi produkciókat, és ahány ilyen utunk megvalósult a Nemzeti Színházzal, annyiszor éreztük azt, hogy még többet kellene tenni, hiszen óriási igény van arra, hogy egy-egy produkció eljusson vidéki színpadokra is” – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója.

Hétfőtől lehet jelentkezni az interneten a Déryné-programra. Weboldalukon közösségi házak és kisebb színházak regisztrálhatnak, valamint azok a társulatok, amelyek elvinnék a műsorukat olyan helyekre, ahol nincs lehetőség a rendszeres színházi előadásokra.

Amikor a Déryné-programot a magyar kormány életre hívta, abból indult ki, hogy tennivalónk van, a kultúra nemcsak egy szűk, kultúraértő elitnek a kiváltsága, hanem valamennyi magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy hozzájusson a kultúra szinte minden szeletéhez, így a színházművészethez is” – mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

A programra mintegy egymilliárd forintot különített el az állam. A cél hogy minél több színházi produkció, kőszínházi vagy független társulat jelentkezzen.