Március 6-án mutatják be a Laurencia című balettet az Erkel Színházban

 

A Magyar Nemzeti Balett március 6-án mutatja be a Michael Messerer koreográfiájára készült Laurencia című balettet az Erkel Színházban Budapesten.

Az idén hét alkalommal látható produkció érzelmekben gazdag története látványos szólókkal, duettekkel, együttesekkel és tömegjelenetekkel várja a közönséget – közölte a dalszínház.

A többszörös szereposztás címszerepében Melnyik Tatjána, Tanykpajeva Alija, Kosijreva Diana és Balaban Cristina látható, Frondosót Leblanc Gergely, Dmitrij Tyimofejev és Majoros Balázs táncolja, Parancsnokként pedig Kekalo Jurj, Radziusz Mikalaj és Melnyik Vladiszlav lép színpadra. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Pavel Sorokin dirigálja.

A Laurencia cselekménye Lope de Vega A hős falu című drámáján alapul. Az igaz történetet feldolgozó, 17. századi darab egy Fuente Ovejuna nevű spanyol faluban játszódik, amelynek népét a Parancsnok kemény kézzel irányítja. A félelmetes helytartó szemet vet Laurenciára, a parasztlányra, aki azonban a bátor és lovagias Frondosót szereti.

A visszautasítástól feldühödő Parancsnok több alkalommal is kísérletet tesz rá, hogy kikényszerítse szerelmét: kastélyába viteti őt, szerelmét pedig bebörtönzi. A hatalmával visszaélő zsarnok ellen végül Laurencia fellázítja a falut. Hiába ajánl pénzt a Parancsnok, a Frondoso megmentésére verbuvált sereg véres bosszút áll rajta.

A koreográfiát 2010-ben újította fel Michael Messerer. A kétfelvonásos balett zenéjét a zsidó zenész családból származó Alexander Krein komponálta.

Magyarországon a darabot 1970 és 73 között mindössze 17 alkalommal játszották.

A címlapfotó illusztráció.